De bewoners en maatjes vierden een feestje om het vijfjarig jubileum te vieren. (Foto: Hein van Bakel)
De bewoners en maatjes vierden een feestje om het vijfjarig jubileum te vieren. (Foto: Hein van Bakel)

ORO-locatie Op Kamers viert een feestje

Algemeen 1.282 keer gelezen

DEURNE - Voor veel jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking is op jezelf gaan wonen een grote stap. Op Kamers biedt deze jongeren de kans om zich hierin te ontwikkelen en logeren of zelfstandig wonen uit te gaan proberen met begeleiding om op terug te vallen, in een veilige omgeving. Vorige week donderdag vierden de bewoners en maatjes het vijfjarig jubileum.

“Het thema van deze avond was Glitter & Glamour met hapjes, drankjes, frietjes en muziek- alles in de stijl van ons thema. Er werd na het eten volop gedanst door iedereen”, vertelt maatje Dorine Bergmans. Tevens werd zorgcoördinator Lotte de Bont in het zonnetje gezet omdat ze vijf jaar bij ORO in dienst is en zorgcoördinator Denise van Wetten omdat ze vijf jaar bij Op Kamers werkt, en bewoonster Rinke omdat ze er al vijf jaar woont. Alle bewoners kregen een bloemetje en werden verwend met passende make-up en kapsels. De jongens ontvingen een leuke gouden of zilveren glitterstrik. 

Op Kamers biedt jongeren de kans om te gaan onderzoeken welke woonplek uiteindelijk het beste bij hen past, door bijvoorbeeld praktische zaken te leren maar ook voor jezelf opkomen. De jongeren die bij Op Kamers komen, wonen tot op dat moment bijna allemaal thuis. 

Ervaring

Bij Op Kamers doen ze ervaring op met hoe het is om zelfstandig te wonen. Dat doen ze met de hulp van elkaar en met de begeleiding van de ‘maatjes’. Deze maatjes, de begeleiders, staan zoveel mogelijk naast de jongeren. Koken, boodschappen doen, de was doen, het budget beheren; het zijn allemaal zaken waarmee ze te maken krijgt als ze ‘op zichzelf’ gaan wonen. 

‘De bewoners maken eigen keuzes’

Bij Op Kamers krijgen ze op al deze gebieden hulp. Overdag is er geen begeleiding aanwezig. “Hebben de bewoners een dagje vrij, dan moeten zij zichzelf vermaken tot 16.00 uur. Daarna zijn ze vooral zelf aan zet. Willen ze in de groep eten? Maken ze zelf eten klaar in de keuken en eten ze op hun kamer? Het is allemaal geen probleem: de bewoners maken eigen keuzes”, besluit Bergmans.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant