Het dialyseren en haar chronische ziekte beperken Sheva van Moorsel uit Deurne enorm in het dagelijkse leven.
Het dialyseren en haar chronische ziekte beperken Sheva van Moorsel uit Deurne enorm in het dagelijkse leven.

Sheva uit Deurne zoekt donornier

Algemeen 1.005 keer gelezen

DEURNE - Al vanaf haar tienertijd is de 38-jarige Sheva van Moorsel uit Deurne ernstig ziek. Ook leeft zij inmiddels al jaren met de ziekte van Crohn en daardoor heeft ze nierschade opgelopen. In 2021 kreeg zij kanker. Deze ziekte wist ze met veel kracht te overwinnen. Maar helaas is het nierfalen hierdoor in een stroomversnelling geraakt en is ze al een jaar aan het dialyseren. Daarom is Sheva dringend op zoek naar een nierdonateur.

Door het dialyseren is ze drie dagen per week in het ziekenhuis; dat en het chronisch ziek zijn beperkt haar enorm in de dingen die ze graag wil doen en kan doen. Zo heeft ze haar studie en werk moeten opgeven en er is weinig energie voor hobby’s en sociale activiteiten. 

Na een niertransplantatie hoeft ze niet meer te dialyseren

Grote impact

Dat heeft een grote impact op haar (gezins)leven. Ze woont samen met haar man Remi, zoontje Dani en ondeugende shiba inu-hond Jiro. Recentelijk heeft Sheva groen licht gekregen om in aanmerking te komen voor een niertransplantatie, vanaf maart 2024 kan de operatie ingepland worden. Na een niertransplantatie hoeft ze niet meer te dialyseren en dat scheelt heftige en schadelijke bijwerkingen. Daarom zijn familie en vrienden nu samen met haar op zoek naar een geschikte nierdonor. De voordelen van een zogenaamde ‘levende donor’ ten opzichte van ‘donatie na overlijden’ zijn onder andere dat ze is niet afhankelijk van een lange wachtlijst. De transplantatie is in te plannen, daardoor kunnen zij en de donor zich voorbereiden en in optimale conditie de operatie ondergaan. 

Levensverwachting omhoog

Daarnaast kan de nier dubbel zo lang meegaan, gemiddeld tot wel 20 jaar en haar levensverwachting gaat hierdoor omhoog. Belangrijk voor een potentiële nierdonor om te weten is dat er een uitgebreide screening plaatsvindt en dat alles heel veilig verloopt. Ook is er heel goed te leven met maar een nier. Op de websites www.nieren.nl, www.transplantatiestichting.nl en www.doneereennierbijleven.nl is veel informatie te vinden over nierdonatie bij leven. Overweeg je donatie of ken jij iemand die openstaat om te doneren neem dan contact op met Yinga Coopmans via: niervoorsheva@gmail.com “Wij zouden heel blij zijn als je dit bericht wilt delen in je netwerk”, besluit ze.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant