Voor groep 5/6 ontwikkelden de educatiemedewerkers ‘Het mysterie van de verdwenen kwasten'.
Voor groep 5/6 ontwikkelden de educatiemedewerkers ‘Het mysterie van de verdwenen kwasten'.

Museum De Wieger lanceert nieuwe schoolprogramma’s

Algemeen 206 keer gelezen

DEURNE - Museum De Wieger in Deurne heeft in september haar nieuwe doorlopende leerlijn voor basisscholen gelanceerd. Tussen eind september en begin december draaien liefst 58 schoolklassen, ongeveer 1400 kinderen, de spiksplinternieuwe programma’s. Bij het programma van groep 5/6, ‘Het mysterie van de verdwenen kwasten’, staat het verhaal van Wiegersma centraal. Bij groep 7/8, ‘Zie je wel dat je het kun(s)t’, gaat het om leren kijken naar kunst en het delen van je mening.

Voor groep 5/6 ontwikkelden de educatiemedewerkers het programma ‘Het mysterie van de verdwenen kwasten’. In samenwerking met illustrator Imke Geertman-Meeusen werd het kinderboek ‘Als je van rare kwasten houdt’ gemaakt. Het boek gaat over het verhaal van Hendrik Wiegersma en De Wieger en is gevuld met mooie illustraties. Dit boek dient als voorbereidend lesmateriaal en eindigt met het mysterie van de verdwenen kwasten. 

Het museum doet een oproep aan kinderen om te komen helpen met het terugvinden van de verdwenen kwasten van Hendrik Wiegersma. In het programma voor groep 7/8 staat leren kijken naar kunst centraal. Alles draait om je mening leren vormen en delen met je klasgenoten. De kinderen geven hun mening over stellingen, kijken door andermans ogen naar kunstwerken, voorspellen de toekomst van de collectie en spelen ook nog eens het XL ‘Wie is het?’-spel. 

Voor het ontwikkelen van deze programma’s werd nauw samengewerkt met de scholen. Er werden enquêtes uitgezet onder en gesprekken gevoerd met alle bovenbouwdocenten. Met deze twee bovenbouwprogramma’s is de leerlijn echter nog niet compleet. In 2024 zullen ook twee programma’s ontwikkeld worden voor de onderbouwklassen. In september volgend jaar worden deze programma’s geïntroduceerd. 

De educatieve programma’s zijn tot stand gekomen met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting Tiny en Anny van Doorne Fonds en Cultuur Educatie met Kwaliteit. Hierdoor kon De Wieger vier educatieve programma’s samenstellen die aansluiten bij de scholen in de regio en die het erfgoed van het museum toegankelijk maken voor kinderen. 

De programma’s zijn ontwikkeld door programmamaker Isa van Berlo en educatief medewerker Gemma Rakels. Imke Geertman-Meeusen verzorgde de huisstijl en de illustraties. Laserbeest realiseerde het kinderboek en het XL ‘Wie is het?’-spel. De vrijwilligers en museumdocenten van De Wieger zorgden er ook dit jaar weer voor dat de programma’s vlekkeloos konden draaien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant