Afbeelding

Aangepast zwemmen in Deurne na 40 jaar nog springlevend

Algemeen 936 keer gelezen

DEURNE - Op 11 november was het precies 40 jaar geleden dat de Deurnese Watervrienden van start gingen met aangepast zwemmen. Het was een uitkomst voor mensen die in het dagelijks leven minder vrij kunnen bewegen als gevolg van gewrichts- of rugklachten of een lichamelijke beperking. Zij konden ervaren hoe hun bewegingsvrijheid toenam in het warme water. Het aangepast zwemmen van de Deurnese Watervrienden werd dan ook al snel aan veel mensen aangeraden. 

Ook landelijk bleef het aangepast zwemmen in Deurne niet onopgemerkt. Annie Aarts was vanaf de oprichting van de groep een kartrekker en mocht in 2001 de Harrie Stapel prijs in ontvangst nemen. Dit is een prijs van de Nederlandse Culturele Sportbond voor initiatieven die het mogelijk maken dat iedereen kan sporten. Met het geldbedrag dat bij de prijs hoort, werd een nieuwe stoel aangeschaft voor de invalidenlift in het doelgroepenbad in zwembad De Wiemel. Met deze lift kunnen zwemmers veilig het water in en uit. Ook zorgde de prijs ervoor dat andere verenigingen geïnspireerd raakten en een dergelijke les startten in hun zwembad.

Twee groepen

Veertig jaar later zijn de lessen op woensdagavond bij de Deurnese Watervrienden nog steeds een moment waar de zwemmers naar uitkijken. Er zijn twee groepen actief. In de eerste groep kunnen mensen zelf vrij zwemmen onder begeleiding van vrijwilligers van de Watervrienden. Daarnaast is het mogelijk om een persoonlijk begeleider mee te nemen. Deze groep is heel geschikt als je een beperking hebt waardoor je minder goed kunt bewegen. Vanuit de Watervrienden zijn er mensen aanwezig om de zwemmers in en uit het water te helpen (eventueel met de lift) en te ondersteunen bij het zwemmen. 

Conditie

In de tweede groep is het zwemmen iets uitdagender. Hier trekken mensen baantjes en kunnen ze conditie opbouwen. De oefeningen die ze krijgen zijn geschikt voor mensen die revalideren of voor mensen die hart-, rug- of longklachten hebben.

Aquavitaal

Het jubileum van het aangepast zwemmen wordt aangegrepen om een klein feestje te vieren met zwemmers en vrijwilligers. Ook is dit moment gekozen om over te stappen naar een andere naam. Aangepast zwemmen gaat verder als Aquavitaal. Deze naam benadrukt niet de beperking van de zwemmers maar het resultaat: door te zwemmen blijf je vitaler.

Sport voor iedereen

Aquavitaal is een van de lessen die de Watervrienden aanbiedt om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van zwemmen. Zwemmen is een sport die immers door iedereen gedaan kan worden, ongeacht leeftijd en conditie.

Het jubileum van het aangepast zwemmen wordt aangegrepen om een klein feestje te vieren met zwemmers en vrijwilligers

Mensen die geen begeleiding nodig hebben bij het zwemmen en er ook baat bij hebben om in warm water te zwemmen kunnen op donderdagavond terecht bij de Watervrienden voor een les Seniorfit. 

Op donderdag is er een groep voor mensen vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking. Daarnaast heeft de zwemvereniging allerlei andere zwemactiviteiten voor volwassenen, jongeren en kinderen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant