De voorbereidingen voor de Wereldmaaltijd zijn al in volle gang. (Foto: Hein van Bakel)
De voorbereidingen voor de Wereldmaaltijd zijn al in volle gang. (Foto: Hein van Bakel)

Eerste Wereldmaaltijd moet inwoners bewust maken

Algemeen 658 keer gelezen

DEURNE - In Deurne vindt 9 oktober een primeur plaats met de bereiding van de allereerste Wereldmaaltijd in onze gemeente. Het doel is om gezamenlijk een smakelijke en betaalbare maaltijd te bereiden voor de inwoners van de gemeente Deurne. De voorbereidingen voor het diner zijn inmiddels in volle gang.

Het evenement is het resultaat van een samenwerking tussen chef-kok Roel Verhees van restaurant Clouds in Deurne, René Theeuwen, horecadocent van IVO Deurne, en leerlingen van het Hub van Doornecollege. Zowel de afdeling Horeca, Bakkerij, Recreatie als de afdeling Multimedia, Natuur, en Ondernemen zijn betrokken bij dit initiatief. De bibliotheek in het Huis voor de samenleving zal ook aandacht besteden aan de Wereldmaaltijd. Deze samenwerking kwam tot stand dankzij de inzet van vrijwilligers van Platform Global Goals Deurne. De Wereldmaaltijd is gekoppeld aan de Wereldvoedseldag, die wereldwijd op 16 oktober wordt gevierd door een maaltijd te bereiden en te delen. Omdat deze datum in de schoolvakantie valt, is besloten om het Deurnese evenement te verplaatsen naar 9 oktober. “Het idee achter de Wereldmaaltijd is om de wereldwijde voedselverdeling te heroverwegen. Ondanks de overvloedige voedselproductie hebben niet alle wereldburgers voldoende toegang tot voedsel. Een eerlijke herverdeling zou honger kunnen verminderen. Het thema van voldoende voedsel voor iedereen is van groot belang voor de toekomst”, laten de vrijwilligers weten.

De Wereldmaaltijd biedt de kans om samen een maaltijd te bereiden en te delen volgens de richtlijnen van de Wereldvoedseldag, onder leiding van deskundigen zoals chef-kok Roel Verhees en docenten.

Duurzaamheid en Onderwijs

De keuze voor de locatie, het Hub van Doornecollege, is geen toeval. IVO Deurne, waar het Hub deel van uitmaakt, zet zich sterk in voor duurzaamheid en een wereld waarin voedsel voor iedereen beschikbaar is. De leerlingen van de school dragen actief bij aan de voorbereiding en het bereiden van de Wereldmaaltijd, wat een waardevolle leerervaring is. Ze koken samen met een professionele chef-kok, gebruiken soms onbekende ingrediënten en serveren de maaltijd aan gasten die ze niet kennen. “Kaartjes voor de Wereldmaaltijd zijn beschikbaar vanaf dinsdag 19 september bij Rozemarijn & Thijm in Deurne voor slechts 10. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt.”

Naast korte informatie door de werkgroep, zijn de gasten op 9 oktober vooral uitgenodigd om te genieten van een smakelijke maaltijd bereid door een ervaren chef-kok, docenten en leerlingen. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers met een passie voor koken, lekker eten en een betere toekomst.

De Wereldmaaltijd vindt plaats op maandag 9 oktober in het Hub van Doornecollege in Deurne. De inloop begint om 17:00 uur, en het evenement zal rond 19.00 uur worden afgesloten. De smakelijke driegangenmaaltijd start om 17:30 uur. 

Platform Global Goals

De werkgroep Wereldmaaltijd werd opgericht binnen het Platform Global Goals Deurne. Het platform nodigt iedereen uit om actief bij te dragen aan de Global Goals in de lokale gemeenschap. Deze doelen bieden voor iedereen kansen om bij te dragen aan een betere wereld. Naast bewustwording en samenwerking werkt het platform ook aan concrete doelen zoals Fairtrade. Deurne werd in mei van dit jaar erkend als Fairtrade Gemeente, en nu wordt de Wereldmaaltijd georganiseerd. 

Voor meer informatie kun je terecht op www.globalgoalsindeurne.nl of via info@globalgoalsindeurne.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant