Het voedselbos aan het Heieind is op dit moment een grote bloemenzee.
Het voedselbos aan het Heieind is op dit moment een grote bloemenzee.

Voedselbos Heieind volop in ontwikkeling

Algemeen 814 keer gelezen

DEURNE - Diep verscholen tussen de maisvelden en grenzend aan een stuk natuur van Brabants Landschap zijn elf enthousiastelingen bezig met het creëren van een nieuw voedselbos aan het Heieind in Deurne. Komende zondag presenteren ze hun plannen tijdens Markt Groen bij de Ossenbeemd.

door Bram Vannisselroij

Een voedselbos is een door de mens aangelegd natuurlijk bos met een hoge diversiteit aan meerjarige houtachtige plantensoorten, waarvan zaden, vruchten, bladeren wortels en stengels kunnen dienen als voedsel voor de mens en vijftien procent uiteindelijk voor dieren is bestemd. Het idee voor het voedselbos in Deurne kwam van Maria Knapen. Zij werd geïnspireerd door een podcast waarin er kritische noten werden gekraakt over de huidige voedselvoorziening. 

Maria besloot samen met haar man Piet op zoek te gaan naar een stuk grond om te kopen en een voedselbos te beginnen. “In eerste instantie leek het terrein van het Fletcher Hotel een geschikte locatie, maar na verschillende gesprekken en vooral heel lang wachten ging door deze plannen een streep”, vertelt Maria. Een eindje verderop bood een hectare grond grenzend aan een stuk natuur van Brabants Landschap uitkomst. Inmiddels waren vrienden en familieleden van Maria ook nieuwsgierig en in een kort tijdsbestek is het groepje uitgegroeid tot elf personen.

 “Er komt aardig wat bij kijken en daarom hebben we samen cursussen gevolgd hoe je een voedselbos moet opzetten, want we waren in het begin echt nog leken. Hierna waren we nog enthousiaster geworden.” In maart tijdens de eerste officiële bijeenkomst is besloten om een stichting op te richten. Daarnaast werden de taken verdeeld en de naam Voedselbos Heieind gekozen. In diezelfde maand is de grond ingezaaid met een mengsel van bloemenzaden, grassen en granen. “De hele zomer hebben we kunnen genieten van deze overweldigende bloemenpracht”, zegt Maria blij. 

Het voedselbos bereiken is nog een hele klus. Via een klein paadje, met veel begroeiing, verraderlijk prikkeldraad, een boze ezel en hoge maiskolven kom je de zoemende en bloeiende zee tegemoet, maar het is de tocht meer dan waard. “Eigenlijk zou de boer een stuk niet beplanten, maar door miscommunicatie is dat niet gelukt. Uiteindelijk is dat niet erg en kan niet iedereen zo maar het bos betreden.” Ondertussen wordt er druk nagedacht over het ontwerp. 

Het inrichten van een voedselbos komt zeer nauw en is vooral een project van de lange adem. Sommige planten en bomen versterken elkaar of liggen elkaar juist niet. Al moet de natuur vooral haar gang gaan vinden de vrijwilligers. Wel zijn er plannen om subtiele paden aan te leggen en moeten er in de toekomst bomen aan de randen verrijzen. Via de Ossenbeemd is ook al de eerste subsidie binnen. Bij deze organisatie treedt de stichting zondag tijdens Markt Groen voor het eerst naar buiten. Ze hebben hiervoor een banner ontworpen en gaan certificaten verkopen om vrienden te werven. Een website is in ontwikkeling.

Uit de krant