(Archieffoto: Hein van Bakel)
(Archieffoto: Hein van Bakel)

Stichting Behoud Sint Willibrorduskerk Deurne viert 25-jarig jubileum

Algemeen 958 keer gelezen

DEURNE - Aan het eind van de vorig eeuw was een grondige renovatie van de Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne broodnodig.  Financiële middelen om dit te realiseren waren er niet. Ger Achterberg richtte in 1998 met succes Stichting Behoud Sint Willibrorduskerk op om het pand voor de gemeenschap te behouden. Het 25-jarig bestaan van de stichting wordt 4 juni gevierd met een jubileumconcert. 

door Bram Vannisselroij

Vorst, vocht, en agressieve bestanddelen in de atmosfeer zijn de grootste vijanden van monumentale gebouwen, en dus ook van de historische gotische kerk in het hart van Deurne. Een bewerkte foto van de Markt zonder het iconische bouwwerk op de voorpagina van het Weekblad voor Deurne deed eind vorige eeuw veel stof opwaaien. Fotoshoppen stond destijds nog in de kinderschoenen en was een noviteit. Het idee kwam uit de koker van Henry van den Berkmortel, een van de bestuursleden van het eerste uur van de stichting. Het schudde veel inwoners wakker dat Deurne zonder de kerk haar ziel zou verliezen vertelt Michiel Dankers die ook al sinds het begin in het bestuur zit. 

Om geld in te zamelen voor de renovatie werden tal van activiteiten georganiseerd zoals een concert met Ernst Jansz en Boudewijn de Groot en een kunstveiling. “Binnen een dag waren alle kunstwerken verkocht”, blikt bestuurslid Lucie Martijn terug. De oprichting van de stichting kwam mede voort uit de gedachte dat ook de niet-kerkelijke inwoners van Deurne kunnen bijdragen in de kosten voor het onderhoud van het historische kerkgebouw. “Als stichting is het daarnaast gemakkelijker om subsidies te verwerven bij bijvoorbeeld de gemeente en monumentenzorg. Zij gaan uiteraard niet zomaar de kerk sponsoren”, licht Dankers toe. 

De stichting probeerde het pand zelfs in zijn geheel over te nemen, maar dat was volgens Dankers voor het bisdom een brug te ver. Voor de renovatie die van 2000 tot 2005 duurde was een enorm bedrag van bijna anderhalf miljoen euro uitgetrokken, geld dat de kerk zelf niet op kon hoesten. De renovatie ging volgens Martijn in goed overleg tussen de stichting en het bisdom. “Veel bestuursleden hadden nauwe banden met het parochiebestuur of hebben daar deel van uitgemaakt.” 

Onder andere daken, goten, lood- en voegwerk werden grondig aangepakt en ook het kruis en de bol op de torenspits kregen een noodzakelijke opknapbeurt. De gebrandschilderde ramen zijn gerestaureerd en kregen voorzetbeglazing. Ook de grafkelder en de gewelven werden toegankelijk gemaakt en het oude meubilair bestaande uit oncomfortabele houten banken zijn in 2005 vervangen door eigentijdse stoelen. In 2006 besloot de stichting het Smitsorgel, een rijksmonument uit 1838 te laten restaureren. “Die kosten bedroegen bijna zes ton. Ik was in het begin sceptisch, want een vaste orgelspeler hadden we niet”, zegt Dankers. Daar kwam in de loop van het proces verandering in toen Bert Augustus zich aandiende als organist. Sinds 2011 worden er regelmatig concerten gehouden waarin het orgel een prominente rol vertolkt. 

Hoewel de eucharistieviering leidend is zijn er veel activiteiten in de kerk zoals de Concertcyclus. Ook worden er tentoonstellingen georganiseerd zoals de expositie waarin het imposante Tapijt van Deurne te zien was. Dat het monument nog steeds bestaansrecht heeft blijkt wel uit de maar liefst zeventig kerkwachten die zich gedurende het jaar inzetten om onder andere rondleidingen te geven. 

Martijn en Dankers zijn dan ook hoopvol over de toekomst van het pand. “We kijken tevreden terug én vooruit en blijven ons inzetten om draagvlak te creëren om de kerk in de toekomst te behouden. Ook voor de niet-kerkgangers.” 

Het jubileum wordt zondag 4 juni om 15.00 uur in de Sint Willibrorduskerk ingeluid met een concert. Ien Bouwmans en Bert Augustus verzorgen de muziek uit het klassieke genre en de tentoonstelling Van Tafel tot Altaar wordt geopend. Na de pauze treedt Gospelkoor B-Light uit Bakel op en Jan Louwers licht de film toe over het ontstaan van de kerk. The Gentlemans AgreeBand sluit de middag af. De toegang tot het concert is gratis. Na afloop kan een bij voorkeur digitale bijdrage worden gedaan om activiteiten mogelijk te blijven maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant