Al tientallen jaren gaan de leden van jongerensoos Sowieso elk jaar een lang weekend op kamp.
Al tientallen jaren gaan de leden van jongerensoos Sowieso elk jaar een lang weekend op kamp.

Jongerensoos Sowieso is na 50 jaar nog steeds een gouden formule

Algemeen 1.171 keer gelezen

MILHEEZE - Jongerensoos Sowieso in Milheeze viert dit jaar het 50-jarig bestaan. In vijf decennia is er weinig veranderd, maar nog steeds weten kinderen in de leeftijd van 11 tot 15 de weg naar gemeenschapshuis De Schans te vinden. Het jubileum wordt 2 en 3 juni groots gevierd met een feestavond voor de jeugd op vrijdag en een reünie op zaterdag.

door Bram Vannisselroij

We halen deze dinsdag herinneringen op met oud-leden, de huidige leiding en medeoprichtster Mieke Krop. Laatstgenoemde is verrast dat de jongerensoos na 50 jaar nog steeds bestaat. “En dat het nog steeds Sowieso heet is opvallend.” Begin jaren zeventig is er in Milheeze niet veel te doen voor de jeugd. Er zijn activiteiten in Deurne, maar de afstand is eigenlijk te ver. In het nabijgelegen Bakel is er de jongerensociëteit Fuse. “Dat was voor de wat oudere jongeren en daar werd gedronken en geblowd. Ouders stuurden hun kinderen daar niet graag naar toe”, blikt Herwin van den Heuvel terug. Hij maakte liefst 28 jaar deel uit van de leiding van Sowieso. 

In 1973 stonden Mieke, Maria Bukkems en Geertje Scheepers mede aan de wieg van de jongerensoos. “Er was behoefte aan een verzetje voor de jeugd en we konden terecht in de noodkerk. Het enige probleem was dat daar helemaal niets was. We zijn toen naar textielwinkel De Greef gegaan en hebben stof gekocht en daar een heleboel kussens van gemaakt.” De formule is destijds doodsimpel en tot op de dag van vandaag onveranderd; een ruimte voor de jeugd om samen te komen, spelletjes spelen en plaatjes draaien. 

Sceptisch

“In de begintijd waren de ouders sceptisch. Ik kwam van oorsprong niet uit Milheeze en in de noodkerk zaten alle kinderen op kussens en niet op stoelen.” Het had een soort van hippie-vibe, maar al snel zagen de Milheezenaren vooral de voordelen. Met een gerust hart konden zij hun kroost op vrijdag of zaterdag afzetten. “De deur ging daarna op slot en kinderen konden dus ook niet rond gaan hangen of rotzooi trappen.” Dit gebeurde wel toen de soos tijdelijk ondergebracht werd in de kroeg toen de noodkerk werd gesloten. “Toen was het moeilijk om controle te houden en al snel was het vertrouwen van de ouders weg”, vertelt Bert van den Broek, voorzitter van 1989 tot 1997. Na de opening van het huidige onderkomen gemeenschapshuis De Schans schroefde hij de leeftijd terug. 16-jarigen waren niet meer welkom en ook alcoholische versnaperingen werden verboden. 

Opmars

Het betekende een ongekende opmars van het ledenaantal en ook vanuit Deurne en zelfs Helmond wist de jeugd de soos te vinden. “Het waren de hoogtijdagen met soms avonden met ruim 150 bezoekers. We waren zelfs genoodzaakt om een ledenstop in te voeren”, aldus Bert. Naast plezier maken werden er ook educatieve avonden georganiseerd met de wijkagent en de Rutgers Stichting was aanwezig om seksuele voorlichting te geven. Ook activiteiten lopen als een rode draad door de historie van de soos. Het disco-schaaten en zwemmen bij het Meerdal staat al tientallen jaren op de agenda. Het jaarlijkse hoogtepunt is Carnaval, waarbij steevast een jeugdprins en jeugdprinses worden benoemd. Ook gaan de leden elk jaar een lang weekend op kamp. Vanwege corona is het ledenaantal iets geslonken. “Maar in het verleden zie je dat het met ‘ups en downs’ gaat. We hebben vertrouwen dat de soos nog jaren door kan gaan”, besluit de huidige voorzitter Joost van den Bosch. 

Silent disco

Het jubileum wordt 2 en 3 juni groots gevierd. Op vrijdag is er een ‘silent disco’ op het kerkplein met als afsluiter een optreden van MC DV8 en op diezelfde locatie is er een dag later een jubileumparty met reünie waar oud-leden en voormalig begeleiders herinneringen kunnen ophalen. Er staan optredens van DJ Craniax en MC Dean en oud-dj’s op het programma. Ook overige belangstellenden zijn welkom. Tickets voor beide dagen zijn voor 5 euro te koop via soossowieso.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant