In de hele wijk zijn versieringen aangebracht om het jubileum extra cachet te geven. (Foto: Hein van Bakel)
In de hele wijk zijn versieringen aangebracht om het jubileum extra cachet te geven. (Foto: Hein van Bakel)

‘SJVV is meer dan een voetbalclub’

Algemeen 1.316 keer gelezen

SINT JOZEFPAROCHIE - SJVV viert vanaf vrijdag liefst tien dagen lang feest vanwege het 75-jarig jubileum. De voetbalvereniging is al decennia diep verankerd in de wijk en dat blijkt wel uit de vele rood-wit versierde huizen in de wijk Sint Jozefparochie. De bekende acteur Frank Lammers zal vrijdag het startsein geven voor de festiviteiten. 

door Bram Vannisselroij

Het lijkt exact een week voor het jubileum op sportpark De Dreef wel een drukke voetbalzondag als voorzitters Hans van Oosterhout en Erwin Matheij op een bankje in de stralende zon uit de doeken doen wat er allemaal op het programma staat tien dagen lang. Het krioelt van de vrijwilligers die als bedrijvige mieren allemaal een steentje bijdragen om er een mooi feest van te maken. Langs de kantine is een enorme feesttent in aanbouw, als twee jeugdleden het sportpark oplopen roepen ze dat ze nog jubileumprogrammaboekjes over hebben. Ondanks de coronapandemie begon SJVV al twee jaar terug met de voorbereidingen op het naderende jubileum. “Toen we zestig jaar bestonden was het drie dagen feest. Nu moeten we natuurlijk nog groter uitpakken”, grapt Van Oosterhout. 

Voor iedereen

“Het moet een feest worden voor iedereen. Niet alleen leden, oud-leden, jeugd en senioren, maar ook mensen van buitenaf zijn welkom”, vult Matheij aan. Het programma liegt er niet om. Na de opening door Frank Lammers staat er op 1 juni onder andere een wedstrijd tussen de kampioenen van het seizoen 2003/2004 en 2011/2012 op het programma. Daarna neemt het vaandelteam van SJVV het op tegen een verzameling oud-profvoetballers met onder andere Glenn Helder in de gelederen. 

Voorloper

Eerder die week op dinsdag 30 mei staat het damesvoetbal centraal dat in Sint Jozefparochie een rijke historie kent. Sinds 1972 kunnen vrouwen de kicksen onderbinden bij SJVV. “Daar zijn we altijd voorloper in geweest. Vrouwenvoetbal stond in onze gemeente destijds nog in de kinderschoenen”, legt Matheij uit. SJVV werd in 1948 door Gerard Manders en Noud en Jan van de Westerlo opgericht. De eerste wedstrijden vonden plaats op een terrein aan het Heieind dat al snel werd ingeruild voor een plek dat in de volksmond bekend stond als ‘achter de kerk’. Na enkele moeilijke aanloopjaren werd in het seizoen 1950/1951 het eerste kampioenschap binnengehengeld door zowel het eerste als tweede elftal. In het seizoen 1958/1959 promoveerde het vaandelteam zelfs naar de vierde klasse. SJVV groeide langzaam uit zijn jasje waarbij het onderhoud, het aantal velden en het ontbreken van een eigen clublokaal voor grote problemen zorgden. Toch duurde het nog tot aan het zilveren jubileum in 1973 voordat aan deze problemen een einde kwam na de opening van het huidige sportpark De Dreef. 

Bloeiperiode

Sportief gezien gingen de prestaties op en neer. “De laatste twintig jaar kenden we een bloeiperiode in het seizoen 2003/2004 en 2011/2012 toen we kampioen werden. Een jaar later kwam SJVV zelfs uit in de derde klasse”, vertelt Van Oosterhout trots. Tegenwoordig speelt het vaandelteam in de vijfde klasse, maar de voorzitters hebben er vertrouwen in dat de prestaties weer beter worden. 

Camping

Met ruim 600 leden bloeit de vereniging. Dat blijkt ook aan het aantal aanmeldingen voor de SJVV-camping op 2 juni. Enkele honderden leden strijken dan neer op de velden om er te overnachten en te barbecueën. Dat velen van hen voor deze gelegenheid een tent aan hebben moeten schaffen mag de pret niet drukken. Het is tekenend hoe verankerd de club is in de wijk. De kenmerkende felrode trainingsjasjes zijn dan ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld. 

FC Barcelona

“SJVV is ook meer dan een voetbalclub”, vindt Van Oosterhout. Hiermee legt hij onbedoeld de link met FC Barcelona dat hetzelfde adagium hanteert. Ook het jaarlijkse Minimasters-toernooi met honderden deelnemers uit de gehele gemeente Deurne en zelfs daarbuiten vindt plaats in de feest-tiendaagse. De festiviteiten worden door niemand minder dan de controversiële profscheidsrechter Bas Nijhuis met een lezing afgesloten op zondag 4 juni. Volgens Van Oosterhout kan het jubileum het vuurtje aanwakkeren en als vliegwiel fungeren om nieuwe leden te werven. “We zetten de deur dan ook wagenwijd open”, doet Matheij er nog een schepje bovenop. Kijk voor het volledige programma op www.sjvvdeurne.nl.

Het eerste kampioensteam van SJVV in 1951.
De opening van sportpark De Dreef in 1973.
Foto: Hein van Bakel
Foto: Hein van Bakel.
Foto: Hein van Bakel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant