Afbeelding

Een kletterende lintjesregen

Algemeen 455 keer gelezen

Ik weet het: het is al twee weken geleden en u was die zomaar gratis vrije Koningsdag al vergeten, maar ik wil het er toch nog even over hebben. Laten we vooropstellen: ik heb niks tegen de Oranjes. Onze Koning lijkt me gewoon een goeie gast en met zijn vrouw zou ik best, na het opstaan, een beschuitje willen nuttigen. Hoeveel toegevoegde waarde ze hebben en wat dat hele circus allemaal kost vind ik niet zo interessant. 

Veel mensen dragen de familie een warm hart toe, als ik alle uitgestoken vlaggen moet geloven, en dat vind ik véél belangrijker. Daarover gesproken: je bent echt wel sneu als je besluit juist op die dag de driekleur ondersteboven op te gaan hangen en je hebt helemaal een stempelpost in de baarmoeder gemist wanneer je dat op de dag van de Dodenherdenking doet. 

Maar goed. Een prima extra snipperdag dus, die nóg feestelijker wordt doordat dan mensen, die zich belangeloos uitsloven voor de samenleving, geëerd worden met een onderscheiding. Nou dacht ik altijd dat dit was voor mensen die dat écht verdienen, maar kennelijk kun je er ook gewoon heel hard om drammen. Zeursmurf Mitchell Esajas, de labiele bijrijder op de Zwarte Piet-strijdwagen van racismekwaker Akwasi, krijgt er eentje van een ‘dolblije’ Femke Halsema voor verdiensten op het terrein van diversiteit en inclusie en de bestrijding van discriminatie’. Eeh… wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is een lintje? 

Mij zakte de broek af toen ik het hoorde en het is triest dat het eremetaal op deze manier devalueert. Ik snap er niks van dat onze Koning, die toch vecht tegen een tanende populariteit, zo zijn fans tegen zich in het harnas jaagt. En ja, ik weet wel dat onze Willem hierover geen moer te zeggen heeft, maar het wordt wel opgespeld met ‘het heeft Zijne Majesteit behaagd’ natuurlijk. Nu is er ook nog een clubje dat wil dat mensen die principieel geen ridderorde willen, in plaats daarvan iets anders krijgen. Juist. U wilt mij spontaan een kratje bier cadeau doen en krijgt van me te horen dat ik toch liever tien euro heb. Veel gekker moet het niet meer worden toch? Het ga u bijzonder en mij ook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant