Fleur en Ineke spreken wekelijks af op een neutrale locatie. (Foto: Hein van Bakel)
Fleur en Ineke spreken wekelijks af op een neutrale locatie. (Foto: Hein van Bakel)

‘Ik heb er heel veel baat bij’

Algemeen 999 keer gelezen

DEURNE - Jongeren in Deurne kunnen sinds een aantal jaar deelnemen aan het MatchMentor-project. Het initiatief van de LEVgroep koppelt hen aan een vrijwilliger die met ze aan de slag gaat om het beste in zichzelf naar boven te halen. Fleur (15) komt wekelijks samen met Ineke van der Velden om te werken aan haar sociale vaardigheden en dat werpt zijn vruchten af. 

door Bram Vannisselroij

Anderhalf jaar geleden kwam Fleur via school uit bij het MatchMentor-project. Ze vond het moeilijk om contacten te leggen, had weinig zelfvertrouwen en nauwelijks vrienden. Na een kennismakingsgesprek werd Fleur gekoppeld aan Ineke. De Liesselse werd als kind zelf gepest en herkent zich in de problemen waar Fleur tegenaan loopt. 

Als haar schoolrooster het toelaat komen ze wekelijks op een neutrale locatie bijeen om hier in een ongedwongen sfeer aan te werken. Dit gaat veelal spelenderwijs. “Zelfvertrouwen opbouwen is een proces, en dat gaat niet van de een op de andere dag, maar Fleur heeft echt stappen gezet”, legt Ineke uit. 

Communiceren
De 15-jarige is inmiddels goed in staat om contact met anderen te maken en leerde via Whatsapp te communiceren en afspraken te maken. Dit was voor haar voorheen ondenkbaar. Regelmatig spelen Fleur en Ineke een rollenspel om de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren, maar vaak is het alleen al fijn om haar gevoelens te uiten en een plekje te geven. Ineke: “Ik noem dat altijd de emoties ontladen. Soms komt ze verdrietig binnen, maar na een simpele oefening of een gesprekje is ze alle negatieve gevoelens kwijt.”

Ineke hielp haar door het gebruik maken van een focusplanner en een dreambord om inzichtelijk te maken wat belangrijk is in het leven. Ook leerde Fleur echte vrienden te herkennen. “Soms dacht ik dat ik een vriendin had en dan werd er achter mijn rug om geroddeld. Dat was best moeilijk in het begin.” Toch maakt Fleur ook op dit vlak flinke stappen. 

Deelnemers aan het MatchMentor-project komen gemiddeld een jaar samen met de vrijwilliger. “Dit kan, net zoals bij Fleur, wat langer zijn, maar in sommige gevallen ook korter”, legt jongerenwerker Jade Manders uit. Het project is bedoeld voor kinderen/jongeren in de leeftijd van 10 tot 23 jaar. Via school, huisartsen, ouders en zelfs verenigingen komen zij in contact met de LEVgroep die na een kennismakingsgesprek een geschikte vrijwilliger zoekt. Ineke had geen hulpverlenersachtergrond en dat is ook geen vereiste. In drie avonden worden de vrijwilligers klaargestoomd om de jongeren te helpen. Of Fleur en Ineke elkaar nog lang gaan zien weten ze niet. Fleur: “Ik vind het eigenlijk nog veel te leuk om samen te komen. Het leeftijdsverschil is er natuurlijk wel, maar dat voelt niet zo.” 

Niet zwaarbeladen
Hoewel het project draait om de persoonlijke ontwikkeling van Fleur is het samenzijn echt niet altijd zwaarbeladen. “Het is altijd ontspannen en relaxt als we elkaar zien en doen ook leuke dingen zoals een ijsje eten of winkelen”, vertelt Fleur. In de tijd dat Ineke als kind gepest werd moest ze zelf een weg vinden en ze is blij dat het voor de jeugd van tegenwoordig met MatchMentor op een laagdrempelige manier gemakkelijker wordt om met problemen om te gaan. “En in het geval van Fleur sorteert het effect. Dat is mooi om te zien. ‘’Ze doet het ook echt zelf, is enorm leergierig en wil aan zichzelf blijven werken”, besluit Ineke.

Jongeren die willen deelnemen of vrijwilligers die hen bij willen staan kunnen contact opnemen met jongerenwerker en coördinator van MatchMentor Jade Manders via 06-41041366.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant