Ook Wethouder Tom Oomen (l) en Lambert van Lieshout (r), het oudste lid van Platform Global Goals Deurne doen mee..
Ook Wethouder Tom Oomen (l) en Lambert van Lieshout (r), het oudste lid van Platform Global Goals Deurne doen mee..

Deurne op weg naar titel Fairtrade gemeente

Algemeen 584 keer gelezen

DEURNE - Het Kernteam Fairtrade heeft de gemeente uitgenodigd de titel ‘Fairtrade Gemeente’ te behalen. Dit is een werkgroep van het Platform Global Goals Deurne. Wethouder Tom Oomen van duurzaamheid doet mee net als de ambtenaren. Een gemeente ontvangt de titel alleen als de aanvraag ook door de lokale gemeenschap wordt ondersteund.

Dat lukt door met velen samen te werken. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen. De gemeente zelf, maar ook bedrijven, scholen, organisaties, winkels, clubs en zzp’ers. Om het keurmerk Fairtrade Gemeente en het oranje titelbord te behalen moet worden voldaan aan 6 criteria. Een landelijke jury beslist over de toewijzing van de titel aan Deurne. Als je minimaal twee producten met het Fairtrade-keurmerk gebruikt of verkoopt bij je organisatie, club of als ondernemer kun je al meedoen. Dan kom je op de lijst als Fairtrade Ondersteuner. 

Vaak gebruiken mensen bijvoorbeeld al Fairtrade-thee, zonder zich hiervan bewust te zijn. Alle supermarkten in de gemeente Deurne doen mee en verkopen meerdere producten met het keurmerk. Er staan al ongeveer 30 ondersteuners op de lijst en zoals het er nu naar uitziet gaat de titel Fairtrade Gemeente in mei in Deurne uitgereikt worden. 

Deurne is al goed bezig, want er zijn al 10 individuele Fairtrade-titelhouders in de gemeente Deurne. Zij behaalden de titel voor hun bedrijf of organisatie samen met het kernteam van het Platform. Dit zijn Daily Deurne huiskamer NS station en De Ossenbeemd. Zij behaalden de titel in 2021. En in het jaar 2022 ontvingen 7 kerken de titel Fairtrade-kerk. Dankzij de samenwerkende diaconieën kregen de 6 Katholieke kerken en de Protestante kerk het bordje Fairtrade-kerk uitgereikt. 

Er zijn momenteel in de gemeente Deurne meer ondernemers en organisaties actief bezig om een individuele Fairtrade-titel te behalen. Maar nu staat de gemeente als eerste in de startblokken voor de titel. Het Fairtrade-keurmerk is onafhankelijk en staat wereldwijd voor voldoende betaling voor de arbeid van boeren en makers van producten, die van overzee komen. Denk bijvoorbeeld aan rijst, bananen, koffie en thee, suiker, wijn, chocola en nog vele andere food producten. En ook kleding, servies, sierraden en andere hand- en kunstnijverheid. Als je een product koopt met het Fairtrade-keurmerk werk je ook mee aan het behalen van minimaal 10 van de 17 Global Goals. Global Goals zijn de VN doelen voor een betere toekomst voor iedereen. 

In Deurne werkt men met Fairtrade hand in hand met de Global Goals. Daarmee valt Deurne op, ook buiten de gemeentegrenzen, want dat is lang niet overal zo. Als je mee wilt doen, kun je dit doorgeven aan het Kernteam Fairtrade via info@globalgoalsindeurne.nl. Zie ook globalgoalsindeurne.nl/ en fairtradegemeenten.nl/gemeente/deurne/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant