De werken van Gassel hangen in musea over heel de wereld.
De werken van Gassel hangen in musea over heel de wereld.

Lezing over Lucas Gassel in Den Draai

Algemeen 180 keer gelezen

DEURNE - De Heemkundekring Deurne organiseert woensdag 22 maart een lezing over Lucas Gassel. De lezing wordt verzorgd door Ger Jacobs en Hans van Laarschot en wordt gehouden in Den Draai, Blasiusstraat 2 in Zeilberg. De avond begint om 20.00 uur. De lezing is gratis voor leden van Heemkundekring NH Ouwerling. Niet-leden betalen 3.00 euro.

De 16de eeuw is de Gouden Eeuw van Brabant. Kunst en cultuur bloeiden meer dan in andere Nederlanden. Tijdens de lezing richten we onze blik op een 16e-eeuwse schilder uit Peelland, die een exponent is van die Brabantse Gouden Eeuw: Lucas Gassel (1488-ca 1569). Is hij geboren in Deurne of in Helmond? Zijn vader, ook een schilder, en zijn opa met zijn gezin woonden in Deurne. Vader Jan van Gasselt is in 1494 ingeschreven als poorter van Helmond. 

Twee jaar later betrekt hij met vrouw en zoon Lucas een woning aan de huidige Marktstraat. Daar leerde Lucas van zijn vader de eerste beginselen van het schildersambacht. Op jonge leeftijd trok hij naar de grote, excellente centra van Brabant. Allereerst naar Antwerpen waar hij samenwerkte met bijvoorbeeld Joost van Cleef, vervolgens naar Brussel waar hij goed bevriend werd met Dominicus Lampsonius en waar hij zich ontwikkelde tot een ware meester van het landschap. 

Zijn werken verdienen het echter om na die eerste globale blik diepgaander bekeken te worden. Elke vierkante centimeter kan een tafereel laten zien uit het dagelijkse leven uit die gouden periode. Gassel stond bekend als een ‘soet prater’. Zijn vertelsels tegen vrienden zet hij met zijn penseel voort in zijn werken. Ze hangen in musea over heel de wereld; van Mexico tot Oekraïne en van Spanje tot Nederland. Sinds het Lucas Gassel Jaar 2019-2020 kan in Museum Helmond een van zijn werken bewonderd worden. 

Een ander werk dichtbij hangt in het museum Bonnefanten in Maastricht. Kunsthistoricus Ger Jacobs uit Beek en Donk en oud-archivaris van Peelland in Deurne Hans van de Laarschot hebben met hun boek ‘Lucas Gassel, meester-schilder uit Helmond’ de aanzet gegeven voor het Lucas Gassel Jaar. Hun onderzoek voor het boek strekte zich uit over vijf jaar. 

Van de meeste Gasselwerken zijn afbeeldingen opgenomen, die thuis grondig onder de loep kunnen worden genomen, zoals ‘De vlucht naar Egypte’ met op de achtergrond een impressie van de oude kapel van Liessel. Jacobs en Van de Laarschot zullen - soms met ‘soete praat’ - vertellen over de resultaten van hun onderzoek naar Lucas Gassel, zijn werken en zijn overduidelijke band met Deurne en Liessel.

Uit de krant