Afbeelding

Lezing over de Peelrandbreuk bij de Ossenbeemd

Algemeen 213 keer gelezen

DEURNE – Bij de Ossenbeemd in Deurne vindt er op donderdag 30 maart om 20.00 uur een lezing over de Peelrandbreuk plaats. De entree bedraagt 2.50 euro inclusief koffie of thee. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Tot voor kort was het bij vele inwoners van Deurne amper bekend dat de Peelrandbreuk dwars door Deurne loopt. De Peelrandbreuk vervult een hoofdrol binnen het gebied Peelhorst en Maasvallei. Een uniek gebied van Mill in Noord-Brabant tot voorbij de Meinweg in Limburg. Bewegingen in de aardkorst hebben geleid tot een breukenstelsel in de bodem en een landschap gevormd van horsten (hoog) en slenken (laag). Door alle aandacht de laatste jaren (mede door het initiatief Geopark en Maasvallei i.o.) is er steeds meer interesse ontstaan in dit geologisch verschijnsel. 

Expositie
Sinds enkele jaren is er een kleine vaste expositie over de breuk in het bezoekerscentrum van de Ossenbeemd te zien. Maar waar loopt de breuk nou precies? Wat voor effect heeft dat op het landschap? Kun je dat ook echt zien of is de breuk alleen maar verborgen onder de grond? En hoe zit dit nu met aardbevingen rond deze breuk? Deze vragen worden op donderdag 30 maart beantwoord in een boeiende lezing over de Peelrandbreuk door Theo van de Mortel en Dick van der Star, waarin alle bovenstaande vragen aan de orde komen.

Theo van de Mortel is sociaal geograaf, voorheen leraar aardrijkskunde en onder andere coauteur van het boek Breuken in het land van Peel en Maas. Dick van der Star is vrijwilliger bij de Ossenbeemd met aandachtsveld de Peelrandbreuk en Gastheer van het Landschap Geopark en Maasvallei i.o.

Uit de krant