Een impressie van Ecodorp Allemansland waarvan de bouw in 2024 zou moeten starten.
Een impressie van Ecodorp Allemansland waarvan de bouw in 2024 zou moeten starten.

Informatieavond over nieuw ecodorpje in Deurne

Algemeen 1.063 keer gelezen

DEURNE - Ecodorp Allemansland ontwikkelt een plan met 24 kleine woningen en veel groen aan de Milhezerweg op de grens van Deurne en Limburg. De woningen variëren in grootte van 45m2 tot circa 90m2 vloeroppervlak en hebben ieder een eigen tuintje. Woensdag 29 maart organiseren de ‘Allemanslanders’ een bijeenkomst voor bewoners van de Walsberg en Deurne. 

Tijdens de bijeenkomst willen zij zich voorstellen en hun bouw- en tuinplan laten zien. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur in het Gerardushuis aan de Milhezerweg. Toegang is gratis. Het terrein zal aangelegd worden met veel groen om te spelen, een moestuin en een dierenweide. Het groen zal een gevarieerd karakter krijgen met inheemse bomen en planten. 

De tuinen lopen over in het gemeenschappelijke buitengebied dat overdag vrij toegankelijk is voor iedereen

Er komen geen schuttingen rondom de huizen en de tuinen lopen over in het openbare gebied. Daarnaast willen toekomstige bewoners een ontmoetingsruimte, klusruimte, werkruimte en logeerruimte realiseren in het gemeenschappelijk gebouw.

Bewust kiezen
Allemanslanders kiezen er bewust voor om klein te wonen en veel te delen vanuit hun wens om zorgvuldig om te gaan met de aarde. Ze willen wonen met jong en oud, elkaar kennen, samen actief zijn, samenwerken en als goede buren naar elkaar omzien. Iedere woning krijgt een eigen perceel met daarbij een kleine eigen tuin. De tuinen lopen over in het gemeenschappelijke buitengebied dat overdag vrij toegankelijk is voor iedereen. Er komen geen hoge schuttingen of hoge hekwerken als erfafscheiding, maar er wordt slim gebruik gemaakt van planten en heesters om een gevoel van privacy te creëren.

Er komt op het terrein een centrale parkeerplaats, zodat kinderen vrijuit kunnen spelen zonder op auto’s te hoeven letten. “Er zullen gedeelde creatieve hulpmiddelen zijn om bijvoorbeeld boodschappen van de auto naar de huisjes te brengen, waar nodig helpen bewoners elkaar”, legt de organisatie uit. 

Belangrijk in het ecodorp waarvan de inwoners alles besluiten op een sociocratische manier, is het gemeenschappelijk gebouw. Hierin komen een keuken, woonkamer, werkplaats, logeerkamers en een wasruimte die door alle bewoners kunnen worden gebruikt. “In de gemeenschappelijke ruimtes kunnen verjaardagen gevierd worden en allerlei andere leuke dingen ondernomen worden, zoals gemeenschappelijk eten”, geeft Allemansland aan.

Maatschappelijke activiteiten
Er komt een natuurlijke speeltuin voor alle kinderen uit de buurt. De organisatie van het ecodorpje legt uit dat ook lokale scholen op afspraak welkom zijn voor rondleidingen waarbij verteld wordt over onderwerpen als duurzamer wonen en het verbouwen van voedsel: “Er zullen activiteiten zijn voor kinderen uit de buurt, eetavonden en mogelijk een ontmoetingscafé in de ochtend. Allemansland zal het aanbod van maatschappelijke activiteiten goed afstemmen op zowel de lokale behoefte als op de unieke toegevoegde waarde van Allemansland zelf.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant