Pianiste Tetyana Andruhiv uit Oekraïne treedt vrijdag op in de Sint Willibrorduskerk in Deurne.
Pianiste Tetyana Andruhiv uit Oekraïne treedt vrijdag op in de Sint Willibrorduskerk in Deurne.

Benefietconcert voor Oekraïne en pianorecital in de kerk

Algemeen 320 keer gelezen

DEURNE - De lente wordt vrijdag 17 maart om 15.00 uur ingeluid met een benefietconcert voor Oekraïne door de begaafde musici, violiste Vlada Nabutovska en pianiste Tetyana Andruhiv, beiden afkomstig uit Oekraïne. Op zondag 19 maart om 16:00 uur concerteert de Portugese toppianiste Vera Fonte met een pianorecital.

Violiste Vlada Nabutovska is geboren in Dnipro in Oekraïne en heeft gestudeerd aan het conservatorium van Lviv. Nabutovska nam deel aan diverse toernooien door heel Europa en ze speelde ook solo in de beste concertzalen in Nederland met haar orkest, het ‘INSO-Lviv’ Symphony Orchestra, waar ze 6 jaar heeft gewerkt. Daarbij gaf ze ook langere tijd les. 

Toen de oorlog begon, moest de violiste de beslissing nemen om haar land te verlaten en hier in Nederland haar leven op te bouwen, vanwege de oorlogssituatie en het feit dat muzikanten daar nu niet genoeg geld kunnen verdienen en nauwelijks concerten kunnen geven. Pianiste Tetyana Andruhiv is 32 jaar en net als Nabutovska afkomstig uit Oekraïne. Ze werd geboren in de stad Lviv. Ze studeerde aan de P.I. Tchaikovsky Academy of Music in de stad Kiev en is pianiste, docente en concertmeester. Ze heeft een man en een dochter. Met het uitbreken van de oorlog werden haar dochter en zijzelf gedwongen om het huis te verlaten en bescherming te zoeken in landen als Polen en vervolgens Duitsland. Ze woont momenteel in Aken. 

Het afgelopen jaar heeft ze aan veel concerten ter ondersteuning van Oekraïne haar medewerking verleend, zowel in de organisatie als op het podium. De opbrengst van de vrijwillige bijdrage komt geheel ten goede aan humanitaire doelen in Oekraïne. 

De pianorecital ‘Licht en Schaduwen’ op zondag 29 maart wordt uitgevoerd door Vera Fonte. Zij behaalde haar bachelordiploma piano en masterdiploma muziekonderwijs aan de Universiteit van Minho in Braga in Portugal. In 2020 promoveerde ze aan het Royal College of Music in Londen. Gedurende haar hele carrière is Fonte onderscheiden met verschillende nationale en internationale prijzen bij piano- en kamermuziekconcoursen. 

De afgelopen jaren gaf ze verschillende solo- en kamermuziekconcerten in landen als Portugal, Italië, Servië, Engeland en Nederland. Op het gebied van hedendaagse muziek heeft ze samengewerkt met diverse componisten van het Royal College of Music en heeft ze onder andere stukken van Portugese componisten in première gebracht. De toegang tot het concert is vrij. Na afloop kan een (bij voorkeur digitale) bijdrage worden gedaan om de Concertcyclus mogelijk te blijven maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant