(Foto: Dory Verberne)
(Foto: Dory Verberne)

Lezing over paddenstoelen in De Wieger

Algemeen 218 keer gelezen

DEURNE - Rob Staals vertelt op donderdag 16 maart in het groot atelier van De Wieger in Deurne over paddenstoelen. De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). De entree bedraagt 5 euro en reserveren kan via activiteiten op www.dewieger.nl.

Schimmels en paddenstoelen zijn belangrijke leden van het ecosysteem en spelen een cruciale rol in het voortbestaan van vele planten- en diersoorten. Paddenstoelen zijn bovendien een waardevolle voedselbron en worden al eeuwen gebruikt voor hun smaak en voedingswaarde. Een aantal heeft zelfs medicinale eigenschappen. Ook Hendrik Wiegersma was zich hier in zijn tijd al bewust van, hij werkte ook met kruidengeneesmiddelen. 

In de jaren zeventig ontstond vanuit Japan wetenschappelijke aandacht hiervoor. Hoe groeien paddenstoelen en hoe verspreiden ze zich? Lange tijd was het onbekend. Omdat ze zo plotseling verschijnen werden ze meestal in verband gebracht met de duistere wereld en bovennatuurlijke krachten: het rijk van padden, heksen, elfen, dwergen en duivels. Vandaar veel van die magisch klinkende namen zoals: Duivelsei, Heksenboleet, Satansboleet, Elfenbankje, Heksenkring en Heksenboter. 

Rob Staals uit Bakel vertelt aan de hand van afbeeldingen en anekdotes over deze bijzondere organismen. Hij is een gepassioneerde natuurliefhebber met een brede kennis van planten, bomen, vogels en paddenstoelen. Staals deelt zijn passie graag met anderen. Hij inspireert en informeert anderen met plezier en houdt ervan om zijn publiek te betrekken bij zijn verhalen en ervaringen.

Uit de krant