De alpaca’s worden ingedeeld naar type, kleur, geslacht en leeftijd. (Archieffoto: Hein van Bakel)
De alpaca’s worden ingedeeld naar type, kleur, geslacht en leeftijd. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Alpaca-voorjaarsshow komt naar Deurne

Algemeen 1.008 keer gelezen

DEURNE - De Alpaca Association Benelux zal in het weekend van 18 en 19 maart opnieuw een tweedaagse alpacakeuring organiseren in Green Valley Estate in Deurne. Maar liefst 220 alpaca’s worden voorgeleid aan een deskundige keurmeester, de uit Australië afkomstige Jenny Jackson.

Zij bekijkt de bouw van de dieren en de kwaliteit van de wol en zal per categorie beoordelen welke alpaca het mooiste is. Op zaterdag komen alle vrouwelijke alpaca’s (de merries) in de ring. Hieruit zal er een kampioen Female worden gekozen. Op zondag komen alle mannelijke alpaca’s (de hengsten) in de ring, waaruit een kampioen Male wordt gekozen. Uiteindelijk vindt er zondagmiddag op het einde van de middag de uitverkiezing plaats van de allermooiste alpaca van de show (de Grand Champion). 

Naast deze reguliere rubrieken zal er ook een Junior Handler klasse worden georganiseerd, waarin kinderen tot 12 jaar hun favoriete alpaca mogen voorgeleiden. Er wordt beoordeeld hoe ze met deze alpaca omgaan en ze krijgen een paar vragen voorgeschoteld om te horen wat ze allemaal van alpaca’s weten. Tevens worden er groepjes nakomelingen aan het publiek en voor de jury gepresenteerd. 

We zien de van oorsprong uit Zuid-Amerika afkomstige alpaca steeds vaker in ons straatbeeld. Fokkers weten al geruime tijd de kwaliteiten van dit bijzondere dier met zijn prachtige wol te waarderen. Maar ook steeds meer particulieren vallen voor de wollige alpaca met zijn grote, donkere puppy-ogen. De dieren zijn dan ook regelmatig te vinden op kinderboerderijen, bij zorginstellingen en in weilanden bij mensen thuis. 

De vereniging voor alpacahouders, de Alpaca Association Benelux, staat voor gezonde alpaca’s met een goede bouw en een mooie wolkwaliteit. Zij ondersteunt fokkers bij het verbeteren van de fokkwaliteit middels adviezen, een stamboek en een alpacaregister, met mogelijkheid tot DNA-registratie. “Onze vereniging vindt het erg belangrijk dat het welzijn, de gezondheid en de kwaliteit van de alpaca niet uit het oog verloren worden door de toegenomen populariteit. Daarom richten wij ons ook op promotie van de alpaca en worden er jaarlijks meerdere alpacashows georganiseerd in België en in Nederland”, aldus de vereniging. 

Bezoekers zijn welkom op de show in Deurne op zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 9.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt 5 euro per persoon; kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Uit de krant