Docenten Niek Engbers en Daan van den Broek zijn volgende week verkiesbaar. (Foto: Hein van Bakel)
Docenten Niek Engbers en Daan van den Broek zijn volgende week verkiesbaar. (Foto: Hein van Bakel)

Leraren in Deurne gaan strijd aan bij Provinciale Statenverkiezingen

Algemeen 729 keer gelezen

DEURNE - Daan van den Broek en Niek Engbers staan dagelijks voor de klas op het Willibrord Gymnasium en het Hub van Doornecollege in Deurne. Volgende week is het duo verkiesbaar voor GroenLinks tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. “We merken dagelijks de invloed van politiek op het leven van onze leerlingen.”

door Bram Vannisselroij

Van den Broek doceert geschiedenis en Engbers geeft daarnaast ook maatschappijleer. Volgens de twee leraren zijn die twee vakken en politiek nauw met elkaar verweven. Beiden zijn afkomstig uit een dorp en willen zich in Brabant met name gaan inzetten voor de regio. Van den Broek: “De problemen waar onze leerlingen mee kampen zijn geen uitzondering in Brabant en daar willen wij ons sterk voor maken.” De verwachte lage opkomst bij de verkiezingen maakt hen somber. “Bij de landelijke verkiezingen weten de mensen de gang naar de stembus te vinden, dat dit niet het geval is bij de Provinciale Statenverkiezingen is eigenlijk raar. De provincie heeft bizar veel invloed op wat er in een gemeente gebeurt”, legt Engbers uit.

Actueel en lokaal
“De stikstofcrisis, het openbaar vervoer, de energiearmoede, het zijn allemaal thema’s die actueel én lokaal zijn.” Vooral Engbers behandelde de verkiezingen de laatste weken uitvoerig met de leerlingen. “Het zit in het examen dus ze moeten wel”, lacht hij. Het duo merkt dagelijks de invloed van politiek op het leven van hun leerlingen en waarbij de politiek echt iets kan veranderen.

Engbers geeft het openbaar vervoer als voorbeeld. “Veel leerlingen uit de kerkdorpen rondom Deurne moeten vaak ver en lang fietsen. Het openbaar is namelijk zeer beperkt. Leerlingen uit Neerkant en Meijel hebben maar heel weinig mogelijkheden om de bus te pakken naar een van onze scholen.” De sleutel ligt bij de provincie vinden de docenten. 

Neerwaartse spiraal
“Het is een neerwaartse spiraal. De provincie wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Het is dan voor de busmaatschappijen niet rendabel om in alle kerkdorpen een fatsoenlijke dienstregeling in stand te houden. Het gevolg is dat zij de buskaartjes duurder maken of minder gaan rijden”, aldus Engbers. Een alternatief is er volgens Engbers en Van den Broek voor sommige leerlingen niet omdat fietspaden slecht verlicht en onveilig zijn. “Wij gingen vroeger met een grote groep leerlingen op de fiets op excursie naar de militaire begraafplaats in Ysselsteyn, maar dat is te gevaarlijk dus daar zijn we mee gestopt”, vertelt Van den Broek.

Geen ontbijt
Ook de energiecrisis en de stijgende kosten zijn merkbaar in het klaslokaal. Het komt zelfs voor dat er leerlingen zijn die niet hebben ontbeten. Kinderen durven dat vaak niet te zeggen uit schaamte. Dit geldt ook voor ouders die bijvoorbeeld een schoolreisje niet kunnen betalen. Engbers: “Energiearmoede is echt een probleem. Investeren in zonnepanelen kan echt niet iedereen, en juist mensen met een wat krappere beurs hebben moeite om hun woning beter te isoleren.”

Volgens de leraren is het belangrijk dat kinderen zich in (lokale) politiek interesseren. “Ze moeten beseffen dat ze invloed kunnen hebben en niet aan de zijlijn hoeven te staan. Als de leerlingen met de halve school met een petitie naar de gemeenteraad gaan dan wordt er echt wel geluisterd”, geeft Engbers een voorbeeld. De docenten kijken uit naar de verkiezingen. Van den Broek staat op plek 5 op de kieslijst en Engbers moet het vanaf plek 9 gaan doen. In de peilingen schommelt GroenLinks tussen de 4 en 5 zetels. “Maar bij een kleine opkomst kunnen er gekke dingen gebeuren”, besluit Van den Broek.

Uit de krant