(Foto: Hein van Bakel)
(Foto: Hein van Bakel)

Techniek met een Ziel in Neerkant wil pand kopen en verduurzamen

Algemeen 421 keer gelezen

NEERKANT - Het Neerkantse museum “Techniek met ’n Ziel” kan dit jaar vanwege de hoge energielasten voor het eerst in de geschiedenis geen zwarte cijfers overleggen. Een ander heikel punt is dat het huurcontract van het pand waarin het gehuisvest is volgend jaar afloopt. Het museum ziet geen andere oplossing dan het gebouw zelf te kopen.

door Bram Vannisselroij

Voorzitter Ad Cosijn zit er deze vrijdag ondanks de donkere wolken die boven het museum hangen opvallend monter bij. Enthousiast vertelt hij over de toekomstplannen van Techniek met een Ziel en de zestig bedreven vrijwilligers die hun steentje bijdragen. Toch zal er nog veel moeten gebeuren om het museum open te houden. “We konden vanaf de oprichting 20 jaar lang zelf onze broek ophouden. Daarom hebben we ook nooit om een structurele subsidie gevraagd, maar de energiekosten rijzen de pan uit”, waarschuwt Cosijn. 

De laatste tijd klopte het museum bij verschillende instanties aan voor een incidentele subsidie, mede om het verouderde pand te verduurzamen, maar omdat het geen eigenaar is van het pand kreeg het nul op rekest. “Willen we het museum laten voortbestaan dan is er eigenlijk maar één mogelijkheid en dat is het gebouw waarin we nu gevestigd zijn zelf verwerven als museum”, legt Cosijn uit. 

Op dit moment worden samen met enkele deskundigen alle mogelijkheden onderzocht voor de aankoop en de noodzakelijke aanpassingen. “De bovenverdieping willen we toegankelijker maken voor het publiek en daarmee zien we dus af van ons eerdere plan voor het aanbouwen van ruimtes aan de achterkant. We optimaliseren bij een mogelijke aankoop het gebruik van zowel de beneden- als de bovenverdieping voor onze collectie en alle andere functies die het museum vervult voor onze samenleving.” Daarvoor is alleen een flinke som geld nodig en dat heeft het museum logischerwijs niet. 

De financiering van de aanschaf van het pand is alleen mogelijk indien verschillende partijen allemaal meedoen. Hierbij wordt gedacht aan particuliere financiers, de bank, de gemeente Deurne, vrienden en andere sympathisanten van het museum. “Sympathisanten die ons streven willen ondersteunen kunnen een donatie doen of een 10-jarige obligatielening met een minimale waarde van 1.000 euro aan ons verstrekken, en zich daarvoor aanmelden via info@techniekmeteenziel.nl”, aldus Cosijn. 

Techniek met een Ziel is een multifunctioneel museum en is landelijk erkent. Het heeft een uitgebreide collectie op het gebied van beeld en geluid, fotografie, telefonie, huishoudelijke apparatuur en speelgoed uit vroeger tijden. De collectie betreft de periode vanaf 1900 tot heden. Techniek met een Ziel ontving voor de coronatijd ongeveer 3000 bezoekers voor de collectie en zo’n 2000 bezoekers voor de andere functies die het museum biedt. “Het heeft naast haar collectie een belangrijke sociale functie in Neerkant: het biedt op meerdere momenten een ontmoetingsplek voor een aantal inwoners van Neerkant en vrijwilligers van het museum. Het bezit een kwalitatief goede ruilboekenkast, de Heemkundekring van Neerkant heeft er een ruimte, er is een reparatiebalie en een expositie over de oorlog in Neerkant. Als we het pand overnemen en verduurzamen hebben we weer toekomstperspectief. Het zou zonde zijn als zo’n mooie collectie verdwijnt”, besluit Cosijn. 

Voor de zomer wil het museum duidelijkheid hebben of het aankopen van het pand realistisch is. Momenteel hebben ze al oriënterende gesprekken met meerdere financiers, de bank en de gemeente Deurne.

Uit de krant