Afbeelding

In beeld: QUATSJA! van De Peelstrekels uitstekende opwarmer voor carnaval

Algemeen 1.188 keer gelezen

DEURNE – Een uitverkochte zaal van Cultuurcentrum Martien van Doorne, publiek dat zichtbaar genoot en enthousiast meedeed met de acts en een programma dat klonk als een klok, maakten van de eerste QUATSJA!-avond van De Peelstrekels een succes. De mix van amateurs en professionals blijkt nog steeds goed te werken; het zorgde voor een avond met veel afwisseling en kwaliteit. Komende zaterdag is de tweede editie – met hetzelfde programma. Fotograaf Hein van Bakel maakte onderstaande foto’s.

Presentator Bart van Goch leidde de avond in goede banen en de Hôsbengels tekenden voor de muzikale omlijsting. Het duo Rita en Marc van den Boomen ging de artiesten voor en zette op subtiele wijze door, onder andere, van rol - tamboer maître en majorette - en kleding te wisselen de spreekwoordelijke kers op de taart. Prins Thijs I (Matheij) en zijn prinses Anne genoten evenals het publiek in hun loge volop van een avond carnavaleske kleinkunst.

Weet je wat jij kan?
De dansmarietjes openden de avond met hun dans op een medley van ABBA-klassiekers, waarna de eerste act van de avond zijn opwachting maakte. De Raad van Elf, met daarin leden van de Raad van Elf én de kersverse voorzitter van De Peelstrekels, Marcel van Zwam, openden het optreden met hun nieuwe hit: Weet je wat jij kan? De stemming zat er gelijk in.

De Deurnese Wallen
De prostituees Ans en Lies keken uit over de Deurnese wallen en bespraken hun wel, maar vooral wee. Ze trokken nauwelijks nog klanten, maar dit leverde wel smakelijke gespreksstof op.

Waar Ans en Lies het met z’n tweeën deden stond Marcel Louwers als Deurnese Messias er alleen voor. Hij kwam op onder de klanken van stemmige kerkmuziek en nam plaats achter zijn altaar. Daar had hij een onderhoudende buut, waarbij hij behoorlijk scheutig was met de miswijn en zeker niet roomser bleek dan de paus. Bij zijn aftocht klonk er daarom geen stemmige kerkmuziek. Integendeel…

Wa’n een verrekt schonnen aovend
Tonprater Boy Janssen was getuige op de bruiloft van zijn vriend Willem. De vierde bruiloft, ditmaal met zijn Poolse bruid Sletlana. Uiteraard passeerden de vorige huwelijken de revue en ook Willem werd daarbij niet gespaard.

De Prinsengarde van De Peelstrekels is niet meer weg te denken op de QUATSJA!-avonden en ook deze editie stonden ze zingend hun mannetje met liedjes over Deurne. Ook het publiek liet zich niet onbetuigd en zong de refreinen luidkeels mee. Ze sloten af met: wa’n verrekt schonnen aovend en daar bleek niets van gelogen. 

Jasper van Gerwen, de broer van, deed mee aan het NK Mens erger je niet. Woordgrappen met o.a. Limburgse plaatsnamen gingen er in als koek. Marijke Helwegen werd vakkundig door de mangel gehaald en ook de vrouw van Jasper kwam er niet ongeschonden vanaf. 

Hoogtepunt
Onbetwist hoogtepunt van de avond was het optreden van het Van Binsbergen trio dat de zaal van het cultuurcentrum veranderde in een cantus, of zoals zij dit fenomeen omschrijven: zuipen en zingen. In een mum van tijd viel het publiek voor de vier extreem-langstudeerders uit Groningen, geroyeerd door Vindicat maar nog altijd lid van het Van Binsbergen Dispuut. Het dak ging eraf, perfect gezongen Nederlands- en buitenlands repertoire bracht de zaal in vervoering en het gezelschap raakte met nummers als Pianoman, Halleluja en Liefde voor Muziek de juiste snaar. Het publiek was unaniem en zong na het einde van de cantus de Van Binsbergens toe met: zo‘ne goeie hebben wij nog niet gehad!

Het vijftal van Kuub sloot muzikaal af. Ondanks wat technische perikelen aan het begin van de act, wisten ook zij de zaal voor zich te winnen. Vooral met het nummer Bella Ciao dat van een pakkende Nederlandstalige tekst was voorzien. Met hun lied ’t Is voorbij, kwam er om half twaalf een eind aan de eerste QUATSJA!-avond en kon het Deurnese publiek - nadat in een rap tempo de 84 bierbanken en 42 tafels door de organisatie opgeruimd waren - nagenieten op het traditionele bal na. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant