Het TEJO-huis is voor veel jongeren een warm bad waar zij terecht kunnen met hun vragen.
Het TEJO-huis is voor veel jongeren een warm bad waar zij terecht kunnen met hun vragen.

‘Jongeren weten het TEJO-huis te vinden’

Algemeen 1.118 keer gelezen

DEURNE - Het TEJO-huis in Deurne opende in september 2021 haar deuren. Jongeren kunnen in het inloophuis terecht met hun vragen en dat doen ze dan ook massaal. Het TEJO-huis loopt zo goed dat er behoefte is aan nog meer professionals. Met coördinator Lènemie van Dinter maken we de balans op na bijna anderhalf jaar. “Het is goed dat we er zijn.”

In Deurne werd in 2021 het tweede TEJO-huis van Nederland geopend. Sindsdien hebben de 40 vrijwilligers, waaronder 12 TEJO-professionals uit het vak, 55 jongeren geholpen en liefst 170 gesprekken gevoerd. Het inloophuis met een typische huiskamersfeer is voor velen een warm bad waar ze terecht kunnen met grote, maar ook kleine vragen. “Het betreft vaak uiteenlopende zaken. Er zijn jongeren die angst of stress ervaren, maar ook als de ouders gaan scheiden of als een vriendje of vriendinnetje het uitmaakt weten ze ons te vinden”, legt Van Dinter uit. 

De vrijwilligers zijn zeer betrokken en geven onder andere presentaties op scholen en nodigen regelmatig leerlingen uit om een kijkje te nemen. “We zijn er om een luisterend oor te bieden en samen naar een oplossing te zoeken.” Jongeren die met een hulpvraag zitten kunnen maximaal 10 gesprekken voeren met de TEJO- professional en daarna volgt als dat nodig is een doorverwijzing. Dit laatste is vaak niet nodig, het TEJO-huis heeft veelal een preventieve werking. Het inloophuis is een aanvulling op en geen concurrent van de GGZ, LEV-groep of andere hulpinstanties benadrukt Van Dinter. “Elke jongere die door onze ondersteuning niet in de hulpverlening komt is er één.” 

Hoewel het vrijwilligers zijn spreekt Van Dinter liever over TEJO-professionals, want bij het TEJO-huis ben je niet in therapie. De professionals worden door drie externe expertteams bijgestaan. “Zo is er een groep ondernemers “expertteam out of the box” die meedenken over de toekomst van TEJO, hoe blijven we financieel gezond en hoe kunnen we gebruikmaken van het netwerk van ondernemend Deurne en de regio. De inkomsten komen uit sponsoring en subsidie van de gemeente Deurne en Helmond, het Oranjefonds en TEJO Nederland. 

Het “expertteam zorg” praat mee over de verdere ontwikkeling van TEJO. Tenslotte bestaat het “expertteam jongeren” uit een groep jongeren die vertelt wat er onder hen leeft en of de werkwijze van het TEJO-huis nog aansluit bij de doelgroep. Het inloophuis is vijf dagen per week geopend en om aan alle hulpvragen te kunnen voldoen zijn er gastvrouwen/gastheren en TEJO-professionals nodig. De TEJO-professionals werken vaak nog of zijn met pensioen. “We hebben psychologen en orthopedagogen nodig die ons ondersteunen. Dat kan al vanaf een paar uurtjes per maand. We kunnen ook nog inzet van vrijwilligers gebruiken op het gebied van communicatie. Instagram, Tiktok en LinkedIn worden steeds belangrijker om jongeren en hun netwerk te bereiken”, weet Van Dinter. 

Alle professionals bieden hun diensten gratis aan. “Je verdient bij ons niks, maar je kan hier veel leren van elkaar. Iedereen heeft zo zijn specialiteiten en die kennis delen we graag om elkaar te versterken.” Een voordeel van het vrijwilligerswerk is volgens Van Dinter dat er geen administratieve rompslomp bij komt kijken. Het is tekenend dat bijna alle vrijwilligers van het eerste uur nog verbonden zijn aan het TEJO-huis. Ook de jongeren weten de weg naar het inloophuis te vinden, zowel voor een vraag als ook om als vrijwilliger of ambassadeur een bijdrage te leveren. “Sommige jongeren komen na een tijdje terug met een nieuwe hulpvraag. Dat wil zeggen dat ze ons vertrouwen en baat hebben bij wat wij hier doen. Kortom het is goed dat we er zijn.” Het TEJO-huis is een regionaal inloophuis. Ook jongeren uit omringende gemeente kunnen in Deurne terecht als zij vragen hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant