De kinderen mochten na het voorlezen het verhaal naspelen. (Foto: Hein van Bakel)
De kinderen mochten na het voorlezen het verhaal naspelen. (Foto: Hein van Bakel)

VoorleesExpress viert feestje in het Huis voor de Samenleving

Algemeen 311 keer gelezen

DEURNE - De gezinnen van de VoorleesExpress konden vrijdag 27 januari genieten van een interactieve voorleesactiviteit met Maximilliaan Modderman alias Maria van Lieshout en voorlezer Yvonne van Bussel. Beiden zijn coördinator bij de VoorleesExpress.

Dit leuke feestje werd georganiseerd ter ere van De Nationale Voorleesdagen die plaatsvinden van 25 januari tot en met 4 februari 2023. Een mooie gelegenheid voor de deelnemende gezinnen om elkaar te ontmoeten en zich als Deurnese inwoners welkom te voelen in het Huis voor de Samenleving. “Het was een eer dat wij in het Huis voor de Samenleving het allereerste feestje mochten vieren”, laat Van Bussel weten.

Nadat er werd voorgelezen mochten de kinderen samen met Maximilliaan Modderman het verhaal naspelen. Dit werd een wild feestje en een vies feestje, precies zoals in het boek. Er werd met slingers gespeeld en vrolijk gedanst. Na al die viezigheid mochten alle kinderen “in bad”. 

Een glaasje ranja en een koekje verzorgd door Lunchwerkcafé Gastvrij & Zo maakten het feestje compleet. Van Bussel: “Na afloop vroegen de kinderen of ze vaker op ons feestje mochten komen. Een mooier compliment konden wij niet krijgen. Ook kregen we die middag weer nieuwe aanmeldingen binnen.”

De VoorleesExpress bestaat nu ruim 3 jaar en heeft hele enthousiaste voorlezers die met plezier taal in huis brengen in gezinnen met kinderen tussen 2 en 8 jaar die een stukje taalondersteuning kunnen gebruiken. Vrijwilligers en gezinnen die mee willen doen zijn van harte welkom en kunnen zich melden via e-mailadres: voorleesexpressdeurne@levgroep.nl.

Als vrijwilliger heb je twintig contactmomenten met een gezin in de buurt. Je doet dit één, of meerdere keren per week, op vaste momenten. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin. 

Uit de krant