Het nieuwe bestuur van BVG bestaande uit Sophia Joosten, Marie-José van Mierlo, Josien Obers, Michel Biemans, Maria Verberne en Mieke Kuijpers. (Foto: Hein van Bakel)
Het nieuwe bestuur van BVG bestaande uit Sophia Joosten, Marie-José van Mierlo, Josien Obers, Michel Biemans, Maria Verberne en Mieke Kuijpers. (Foto: Hein van Bakel)

Belangenvereniging voor Gehandicapten Peelland bloeit na moeilijke tijd weer op

Algemeen 503 keer gelezen

DEURNE - Het voortbestaan van de Belangenvereniging voor Gehandicapten (BVG) Peelland hing twee jaar geleden aan een zijden draadje. De drijvende kracht achter de vereniging Marian Bronstein kreeg een hersenbloeding en legde haar taken neer en ook corona hakte er flink in bij de leden. Een fris nieuw bestuur besloot de handdoek op te pakken en maakte een succesvolle doorstart.

door Bram Vannisselroij

Voor de bijna 250 leden zou het verdwijnen van de BVG een groot verlies zijn. “Vaak zijn de activiteiten het enige uitje dat zij hebben. De sociale contacten die zij binnen onze vereniging hebben zijn erg belangrijk voor hen”, legt Mieke Kuijpers, een van de nieuwe bestuursleden uit. Het wegvallen van Bronstein was een hard gelag, want ze regelde samen met Michel Biemans bijna alles binnen de BVG. 

Raadslid Frank van Tilburg van Transparant Deurne maakte zich hard om de vereniging te behouden en ging met succes op zoek naar nieuwe bestuursleden. Het nieuwe bestuur bestaat naast Kuijpers uit penningmeester Maria Verberne, Sophia Joosten, Josien Obers en voorzitter Marie-José van Mierlo. Ook redacteur van het clubblad Biemans bleef de BVG trouw. 

Dat de zoektocht naar een nieuwe voorzitter bij Van Mierlo eindigde lag voor de hand. “Ik heb bij de tennisvereniging veel bestuurlijke ervaring opgedaan, maar ik moet bekennen dat ik eigenlijk niets wist van de Belangenvereniging voor Gehandicapten. Toch besloot ik de stap te maken, want ik vind het belangrijk om iets terug te doen voor de samenleving.” 

Opnieuw beginnen
Het nieuwe bestuur kwam vanwege het plotselinge aftreden van Bronstein niet in een gespreid bedje terecht. Kuijpers: “We moesten eigenlijk helemaal opnieuw beginnen, want veel taken waren logischerwijs blijven liggen. We zijn direct begonnen met het organiseren van activiteiten in Wijkhuis D’n Houten Hoek, de uitvalsbasis van de BVG, zoals het koersballen, kienen en de creatieve middag.” Daarnaast is er onlangs een jeu de boule-baan geopend.

In het begin zag het nieuwe bestuur dat de leden eerst de kat uit de boom keken vanwege corona. “Veel van hen waren bang om bij elkaar te komen en extra voorzichtig, maar je ziet dat onze activiteiten steeds meer bezoekers trekken. Bij het kerstdiner waren zelfs negentig leden aanwezig”, licht Joosten toe. Het samenzijn met Kerstmis is naast de paasbrunch en fietstocht met barbecue een van de grote activiteiten die worden georganiseerd voor de leden. 

Helpdesk
Ook de helpdesk voor vragen die te maken hebben met het leven met een beperking maakte een doorstart. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door een kleine subsidie van de gemeente Deurne, sponsoren en de ‘Club van 50’. De leden betalen jaarlijks 24 euro contributie per gezin. Volgens Verberne is het flink puzzelen om de kosten zo laag mogelijk houden.

Opvallend genoeg zijn er ook veel leden die geen handicap hebben en vooral voor de sociale contacten de activiteiten bezoeken. Vorig jaar maakte ook de niet aangeboren hersenletsel-groep de overstap naar de BVG. Eerder waren zij onderdeel van Cratosvrienden, maar die stichting werd vorig jaar opgeheven. 

Op de rit
Kuijpers vindt dat het nieuwe bestuur het inmiddels aardig op de rit heeft na het wegvallen van Bronstein. “Wij zetten ons voor de volle 100 procent in en vullen het op onze eigen manier in, maar wij zijn natuurlijk geen Marian. Wat die allemaal voor elkaar heeft gebokst is eigenlijk niet normaal.” Vanwege haar grote verdiensten werd Bronstein onlangs tot erelid benoemd.

De nieuwe bestuursleden vullen elkaar goed aan en hebben elk hun eigen kwaliteiten om de vereniging verder te helpen. “We zijn druk bezig om het aantal activiteiten uit te breiden en starten binnenkort met een wekelijkse inloopochtend”, besluit Van Mierlo. Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op www.bvg-peelland.nl.

Uit de krant