Op een regenachtige bouwplaats werd de eerste symbolische bouwhandeling verricht. (Foto: Hein van Bakel)
Op een regenachtige bouwplaats werd de eerste symbolische bouwhandeling verricht. (Foto: Hein van Bakel)

Bouw CPO-project Kleine Bottel kan eindelijk van start

Algemeen 792 keer gelezen

DEURNE – Een groep particulieren uit met name Deurne is al geruime tijd bezig met een collectief bouwproject bestaande uit 10 woningen aan de Kleine Bottel in Deurne. Een beroepschrift van een omwonende zorgde voor een behoorlijke vertraging, maar vorige week woensdag konden de particuliere bouwers eindelijk officieel de start van de bouw vieren. Samen met wethouder Helm Verhees verrichtten zij een eerste symbolische bouwhandeling.

De woningen worden gerealiseerd op het braakliggende terrein naast Begraafplaats Jacobshof. In 2018 stapten een aantal inwoners samen met Stichting SAMENBOUWEN.IN naar de gemeente met de vraag om een CPO-project in Deurne te realiseren; iets waar de gemeente graag aan mee wilde werken. 

Bij CPO richten de toekomstige buren samen een vereniging op en treden gezamenlijk op als ontwikkelaar van het nieuwbouwproject. In 2019 werd deze locatie gevonden en is een plan van 4 rijwoningen, 4 tweekappers en 2 semibungalows ontstaan. De woningen die momenteel worden gebouwd zijn dus volledig op de wensen en mogelijkheden van de toekomstige bewoners gebaseerd en daarnaast is er op voorhand al een mooie sociale cohesie in de toekomstige buurt ontstaan. Dit laatste wordt door Mathijs Slaats, voorzitter van de CPO-vereniging, als zeer bijzonder ervaren. ‘’In het voortraject hebben we samen veel keuzes gemaakt om tot dit mooie plan te komen. Denk aan vlakke of gewelfde dakpannen, diepe voeg, bruine of toch een rode baksteen, donkere kozijnen of juist wit, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik kijk terug op prettige samenwerkingen en ik kijk vooral vooruit naar de fijne buren die we gaan krijgen!’’ 

Ook wethouder Verhees en ambassadeur van de stichting SAMENBOUWEN.IN Folkert Soetenga spraken de aanwezigen toe. Soetenga gaf aan verheugd te zijn met een gemeente die CPO-bouwen zo nadrukkelijk in haar woonvisie heeft staan. ‘’Er hebben zich nieuwe (groepen) inwoners bij de stichting gemeld die ook graag middels CPO in Deurne willen bouwen. Wij zetten ons belangeloos in om hen hierin te ondersteunen en hopen dat we samen met de gemeente nieuwe locaties vinden.’’

Verhees maakte een groot compliment naar de particuliere bouwers voor het geduld en het doorzettingsvermogen. ‘’De rechterlijke procedure zorgde natuurlijk voor een flinke vertraging, maar dit hebben jullie samen tot een goed einde gebracht en nu kijken jullie uit naar mooie nieuwe woningen op een prachtige plek.”

Uit de krant