(Archieffoto: Walter van Bussel)
(Archieffoto: Walter van Bussel)

Hoge strafeis voor Deurnenaren voor runnen drugslabs

Algemeen 1.105 keer gelezen

DEURNE/NEERKANT - Bij de rechtbank in Den Bosch zijn maandag gevangenisstraffen van 12 jaar en een boete van 80.000 euro geëist tegen twee Deurnenaren van 57 en 40 voor het runnen van drugslabs in Neerkant en Someren. 

Tegen de eigenaar van het terrein in Neerkant waar het drugspand zich bevond is 2 jaar cel geëist en een geldboete van 20.000 euro. Informatie uit het buitenland vormde op 25 februari 2021 het startschot voor een opsporingsonderzoek door de politie en het Openbaar Ministerie in Nederland. Een criminele groepering zou een laboratorium voor de productie van verboden middelen hebben opgebouwd, dat actief zou zijn op een adres in Neerkant. Het bleek te gaan om een groot perceel met een boerderij en een aantal bijgebouwen van een hoveniersbedrijf. Uit het dak van een bijgebouw kwam witte rook. Toen de politie binnenviel troffen ze in de schuur een in werking zijnde productielocatie voor amfetamine aan waar op grote schaal werd geproduceerd. 

Bij de productielocatie werden een 37- en een 43-jarige verdachte uit Eindhoven en Helmond aangehouden. In een camper die daar in de buurt stond is een 49-jarige verdachte uit Nijmegen aangehouden. Op de bestuurdersstoel vond de politie een AK-47 met daarbij een extra patroonhouder. In de camper is een briefje op naam van de Nijmegenaar uit het Penitentiaire Complex in Brugge gevonden. Op de achterzijde stonden een aantal vuurwapens waaronder een AK-47 en bedragen genoemd. In die camper lag ook een trainingsbroek met bijna duizend euro cash en een Belgisch rijbewijs. Toen de politie op verzoek van deze verdachte nog een paar tassen en kledingstukken ging halen, werd tussen zijn kleding een plastic tas met daarin nog eens 3000 euro gevonden. 

Het amfetamine-productielab in Someren werd op 24 december 2020 door de politie ontmanteld. Ook in dit onderzoek gelden de 57-jarige en 40-jarige mannen uit Deurne als verdachten. Op deze locatie is het DNA van de Eindhovense verdachte gevonden op een peuk. Uit de telefoon die bij de 57-jarige verdachte in beslag was genomen, bleek dat hij veel contact had met de 67-jarige man uit Neerkant. Ook uit chatgesprekken en foto’s die via cryptofoons zijn uitgewisseld blijken links tussen verdachten en het productielab in Someren en in Neerkant. Uit de communicatie via cryptocommunicatiedienst Sky-ECC blijkt dat de twee verdachten uit Deurne ook betrokken zijn geweest bij de uitvoer van methamfetamine naar Duitsland. De rechtbank doet uitspraak op 17 januari 2023.

Uit de krant