Steek d'n Draak hoopt met hun Oranjelied de Oranjekoorts aan te wakkeren. (Foto: Hein van Bakel)
Steek d'n Draak hoopt met hun Oranjelied de Oranjekoorts aan te wakkeren. (Foto: Hein van Bakel)

Steek d’n Draak brengt snoeihard Oranjenummer uit

Algemeen 1.578 keer gelezen

DEURNE - De absurdistische metalband Steek d’n Draak is van veel markten thuis. Vorig jaar probeerden ze met het gevoelige ‘Kusje hier, Kusje Daar’ de Top2000 te bestormen. Die poging stierf in schoonheid, het lukte uiteindelijk nét niet. De bandleden lieten zich niet uit het veld slaan en brachten met ‘Jalala We Worden Kampioen’ als eerste metalband in Nederland een Oranjelied uit. 

Ondanks de overwinning van het Nederlands Elftal in een matige pot tegen Senegal in de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap is de Oranjekoorts nog niet tot grote hoogte gestegen. Waar heel Nederland normaal gesproken al maanden van te voren toeleeft naar een eindronde, kijken veel supporters dit jaar eerst de kat uit de boom. 

Het tijdstip van een WK in de winter, gesjoemel met oliedollars door het gastland en ‘supporters’ die tegen betaling de deelnemers aanmoedigen. Daarbij kwam deze week nog het verbieden van de One Love-aanvoerdersband en het drinken van een pilsje in de stadions. En natuurlijk vergeten we de vele doden niet die vielen bij het bouwen van de voetbaltempels in het kleine oliestaatje. Het komt niet in de buurt van de voetbalsfeer van een écht WK. 

Maar waarom dan toch een Oranjelied uitbrengen? “We hebben dit nummer niet per se voor dit WK geschreven en kunnen het op elk ander eindtoernooi spelen. Daarnaast vind ik dat je sport en politiek moet scheiden”, licht bandlid Ronnie de Pony toe. De ruige basgitarist erkent dat het niet het leukste WK is tot nu toe. “6500 dode arbeidsmigranten is natuurlijk niet normaal, maar toen ze ook nog het bier gingen verbieden was dat de druppel. Maar nu we er toch zijn kunnen we de mannen van Van Gaal het beste gewoon aanmoedigen.” 

Zo staat zijn collega Papa Romero er ook in. Hij volgt het Nederlands Elftal al sinds hij een kleine jongen was. “We hadden thuis een videoband met beelden van het EK in 1988, die heb ik wel tientallen keren bekeken.” Het nummer ‘Jalala We Worden Kampioen’ is voor het grootste deel geschreven en geproduceerd door het derde bandlid Rotte Rene. Het idee ontstond pas enkele weken geleden, maar in een paar dagen waren tekst en melodie zo goed als af. “Rene komt vaak met gekke ideeën en we zijn denk ik de eerste metalband die een Oranjelied uitbrengt. Al is het meer een combinatie van metalmuziek en een meezinger als Viva Hollandia.” 

Het lied is niet geschikt voor tere zieltjes. “Maar er zit ook een beetje een Ierse vibe in door de akoestische gitaar.” De bizarre en vermakelijke clip werd grotendeels opgenomen bij een collega van Rotte Rene. “Hij heeft thuis een minikroeg en dat was de ideale locatie. Enkele collega’s speelden mee als figurant en de hele week na de opnames hoorde ik ze op het werk de melodie fluiten. Het heeft dus wel potentie”, lacht Papa Romero. 

De band timmert de laatste twee jaar hard aan de weg en probeert ook buiten de Peelregio naam te maken. Onlangs haalde een cover van de top-40-hit uit de jaren tachtig ‘Noodgeval’ van de Goldband de landelijke media. Op de populaire website Dumpert werd het nummer tienduizenden keren bekeken. 

De bandleden hebben hun eerste album bijna af en hebben de eerste optredens al in de agenda staan. Steek d’n Draak is nog wel op zoek naar een drummer, een vacature die al langere tijd open staat. De komende tijd blijven ze het Nederlands Elftal steunen. De bandleden hopen dat ‘Jalala We Worden Kampioen’ een hit wordt.  ”Maar ons nummer is vooral bedoeld als tegenhanger van het slappe Oranjelied van Mart Hoogkamer”, besluit Papa Romero.


Uit de krant

Uit de krant