De groep verzamelt zich elke zondag bij natuurplas Berkendonk in Helmond. (Foto: Hein van Bakel)
De groep verzamelt zich elke zondag bij natuurplas Berkendonk in Helmond. (Foto: Hein van Bakel)

‘Eigenlijk zou iedereen het moeten doen’

Algemeen 771 keer gelezen

DEURNE - Sigrid de Groot uit Deurne neemt elke week samen met een groep enthousiastelingen bij Berkendonk een verfrissende duik. Ze nodigt zondag tijdens de landelijke winter-ijszwemdag iedereen uit om mee te doen.

Sigrid is sinds 2019 instructeur in de Wim Hof-methode. Ze kwam hiermee in aanraking nadat ze twee jaar eerder in de ziektewet belandde met een zogeheten ‘frozen shoulder’. Medicatie en fysiotherapie konden haar niet helpen. “Met de kennis van nu had ik veel eerder met de Wim Hof-methode moeten beginnen. Ik heb twee jaar lang pijn gehad en kon mijn schouder amper bewegen. Na een zoektocht naar alternatieve pijnbestrijding kwam ik bij de Wim Hof-methode uit. Dit was voor mij zo’n overweldigende ervaring dat ik me sinds dat moment hierin volledig ben gaan verdiepen”, blikt Sigrid terug. 

De ademhalingsoefeningen en koudetraining hielpen haar niet alleen van haar fysieke malheur af. Ze kreeg er ook veel meer energie van. Sigrid besloot in al haar enthousiasme de opleiding tot instructeur te volgen die ze binnen een jaar succesvol afrondde. “Tijdens de coronapandemie werd gezondheid een ‘hot item’. Toch zie je veel mensen in het oude patroon terugvallen. Ons lichaam is nog hetzelfde als in de oertijd, maar onze levensstijl is totaal veranderd. We zijn aanbeland in een ‘comfort’ maatschappij waarin we minder bewegen en slechter eten. Door ons comfortabele leven en door het vermijden van honger en koude is ons lichaam als het ware in slaap gevallen”, vertelt Sigrid. 

De Wim Hof-methode is wetenschappelijk bewezen en geeft het lichaam en de geest een reset. “Ik ben helemaal geen ijskoningin en zit graag lekker warm bij de open haard, maar ik heb er veel baat bij.” Dit kan al door elke ochtend koud te douchen. Dit is volgens haar simpel op te bouwen door eerst dertig seconden de warme kraan dicht te draaien, om dit daarna steeds verder op te bouwen. “Het geeft mij ‘s morgens echt een kick. Ik sta dan meteen aan en het is goed voor de portemonnee.” Tegenwoordig geeft ze workshops in de regio bij het Fletcherhotel, Natuurpoort de Peel en bij haar thuis, waar ze een enorm ijsbad heeft staan. Daarnaast gaat ze elke zondag om 9.30 uur met een groep naar Berkendonk om daar een korte tijd in het water te ‘dippen’. “De meeste komen nog net niet in hun badjas aan”, lacht Sigrid. 

De bekende beelden van Wim Hof die urenlang in een ijsbad zit staan velen in het geheugen gegrift, maar volgens Sigrid is je lichaam lang aan kou blootstellen niet nodig. “Sommige deelnemers gaan wat langer in het water en zwemmen nog een stukje, maar eigenlijk is twee minuten genoeg om je lichaam te resetten.” Zondag is het landelijke winter-ijszwemdag en Sigrid hoopt dat ze veel mensen warm kan maken voor het ‘zwemmen’ in koud water. Aanmelden voor zondag is niet nodig. Wie wekelijks met Sigrid en haar groep mee wil dippen kan zich aanmelden door een appje te sturen naar 06-52579992. Deelname is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant