(Foto: Hein van Bakel)
(Foto: Hein van Bakel)

Stichting Parkboerderij viert 10-jarig jubileum

Algemeen 348 keer gelezen

DEURNE - Stichting Parkboerderij viert zaterdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur het 10-jarig bestaan. De stichting werd opgericht om de Parkboerderij te behouden, nadat de gemeenteraad van Deurne had besloten dat de dierenweide nabij het Groot Kasteel uit kostenoverwegingen zou moeten worden opgeruimd. 

“Dit leidde tot ongeloof bij menig Deurnenaar. Veel generaties in Deurne zijn opgegroeid met een regelmatig bezoek aan het in de volksmond genoemde “Hertenkamp”. Achter de schermen kwam er al snel een beweging opgang die dat stukje Deurne wilde behouden. Dit gebeurde niet met protestbijeenkomsten maar masseerwerk van onder andere de familie Nooyen en de vroegere Boerenbond. Zij zorgden voor het samenbrengen van een clubje mensen die wilde proberen om deze sociale ontmoetingsplaats voor Deurne in eigen beheer te behouden”, aldus voorzitter Antoine van Baars. 

Na tien jaar bestaat de dierenweide nog en biedt tegenwoordig onderdak aan een variëteit aan dieren zoals schapen, herten, alpaca’s , ganzen, kippen, eenden en zwanen. De weide wordt bestierd door een flinke groep vrijwilligers die op toerbeurt de beesten voeren maar vooral ook monitoren. Van Baars: “De vrijwilligers zijn veelal (ex)professionals uit de agrarische sector met veel kennis van dieren. Ook in het bestuur van de stichting is volop kennis van de dieren aanwezig.” Omdat de stichting zich ook medeverantwoordelijk voelt voor de directe omgeving van de weide houdt de inzet van de vrijwilligers niet meteen op na het hek. Ook daarbuiten worden werkzaamheden verricht die het gebied representatief houden. 

Van het begin af aan wordt de stichting in natura ondersteund door de Voergroep Zuid en Dierenartsencombinatie Zuidoost. Inkomsten genereert de stichting door de adoptie van dieren door kinderen of volwassenen die thuis bijvoorbeeld geen plek hebben om een huisdier te houden. Zij mogen met regelmaat op open dagen de weide in om hun dieren te aaien en hun nachtverblijven te bezoeken. Ook zijn er inkomsten uit spontane giften en een jaarlijkse maaivergoeding vanuit de gemeente Deurne. Verder richt de stichting elk jaar de kerststal in op het terrein en met Pasen mogen kinderen eitjes zoeken in de wei. 

Onlangs is de volière opgeknapt en deze is inmiddels bevolkt met tal van vogels. De volière is opgeknapt dankzij een forse bijdrage van de Lions club uit Deurne. Ook in het bestuur gaat iets veranderen. Omdat Van Baars na 10 jaar voorzitterschap terugtreed gaat Peter Kooter de stichting leiden. Van Baars blijft wel verbonden aan de stichting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant