Henk Kuijpers fietste in 2018 vanuit Deurne helemaal naar Oostenrijk. Een jaar later overleed hij aan de gevolgen van asbestkanker.
Henk Kuijpers fietste in 2018 vanuit Deurne helemaal naar Oostenrijk. Een jaar later overleed hij aan de gevolgen van asbestkanker.

Fietstocht naar Oostenrijk als eerbetoon aan overleden fietsvriend

Algemeen 934 keer gelezen

DEURNE - Haro Munsters uit Deurne organiseert in 2023 een achtdaagse fietstocht naar Oostenrijk. De rit is (bijna) een kopie van de epische onderneming die zijn in 2019 overleden fietsvriend Henk Kuijpers eerder maakte. Munsters hoopt als eerbetoon met ongeveer 30 wielrenners af te reizen naar het land van Sisi.

door Bram Vannisselroij

Munsters organiseert als hobby al twintig jaar fietsvakanties. Tijdens een van die reizen ontmoet hij Kuijpers. De Walsberger ging meerdere malen mee naar het hooggebergte om te wielrennen. Als Munsters in 2018 inventariseert of alle deelnemers vervoer hebben naar het hotel in Oostenrijk is de verbazing groot als Kuijpers voorstelt om de tocht niet zoals de rest met de auto af te leggen, maar vanuit Deurne naar het Alpenland te fietsen. Waar elk weldenkend mens deze onderneming minutieus zou plannen is dit bij de fietsende varkensboer niet het geval. “Eigenlijk had hij zich nauwelijks voorbereid. Ik zie hem nog aankomen met zijn veel te zware rugzak”, lacht Munsters. Kuijpers vertelt dat hij ‘gewoon’ naar de Rijn fietst en de rivier volgt tot het Bodenmeer. Vanuit daar is het nog maar een klein stukje tot het hotel, zo redeneert hij. 

Onbegaanbaar
Het wordt uiteindelijk een mythische tocht. Onderweg rijdt Kuijpers een paar keer verkeerd en aan de oevers van de Rijn blijken veel onbegaanbare zandpaden te zijn. Dat de regen bijna de hele reis zijn spieren geselt helpt ook niet echt. Onderweg houdt hij de andere wielrenners die zich al in Oostenrijk ophouden op de hoogte met video- en geluidsfragmenten. Munsters laat een filmpje zien van een opgetogen Kuijpers die door een typisch Oostenrijks landschap fietst met koeien met bellen, midden in de Alpen. Een paar dagen eerder heeft de wielrenner zelfs op een bankje in de buitenlucht moeten slapen omdat hij geen slaapplek kon vinden.

Nederduits
Na een paar dagen bereikt hij de uitvalsbasis waar de ‘echte’ fietsvakantie begint. Ook dit is op video vastgelegd. In half Nederduits verkondigt hij blij te zijn dat de tocht erop zit. “De volgende keer neem ik een navigatie mee”, voegt hij er droogjes aan toe. Dat Kuijpers in 2018 nog op de fiets zit is niet vanzelfsprekend. In 2012 komt de enige varkensboer met geschoren benen zoals hij zichzelf graag noemde hard ten val. Een traumahelikopter brengt hem naar een Frans ziekenhuis in Grenoble met een geperforeerde long, klaplong, gebroken ribben en ruggenwervels. Daarna wordt hij naar Nederland vervoert om te revalideren. “Toch is hij daar later helemaal van hersteld”, vertelt Munsters. Het is typerend voor de taaie Kuijpers die volgens de overlevering benen als staalkabels had.

Diesel
“Hij kwam niet altijd als eerste aan, maar op de terugweg raakte Henk dan als een echte diesel op stoom en fietste iedereen eruit.” Op 29 november 2019 overlijdt Kuijpers aan de gevolgen van asbestkanker. “Ik weet nog goed dat Henk begin van 2019 langskwam om wielerkleding te passen. Hij voelde zich toen al niet goed. Daarna is het gauw bergafwaarts gegaan met zijn gezondheid.”

Speciaal
Munsters speelde al langer met het idee om een tocht te organiseren ter ere van Kuijpers. “Henk was te speciaal om niets te doen. Naast een goede wielrenner was het een erg prettig persoon die altijd voor iedereen klaarstond.” De fietsvakantie naar Oostenrijk staat gepland voor zaterdag 2 september 2023. Munsters benadrukt dat ook wielrenners die Henk nooit hebben gekend zich op kunnen geven. “Het moet geen zwaarbeladen bedevaartstocht worden.”

Elke dag leggen de wielrenners ongeveer 150 kilometer af. In Oostenrijk kunnen de deelnemers op donderdag en vrijdag herstellen of nog een extra rit maken om op zaterdag per touringcar naar Nederland terug te keren. Opgeven kan bij Munsters via haromunsters1963@gmail.com of 06-19289298. Hij roept op om dit spoedig te doen zodat de hotels tijdig geboekt kunnen worden. Later volgt nog een informatieavond.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant