(Foto: Getty Images/iStockphoto)
(Foto: Getty Images/iStockphoto)

Van onze partner - Alles over valbeveiliging op de bouw

Algemeen 410 keer gelezen

Veel bedrijfsongevallen hebben te maken met vallen van een grote hoogte. Dit soort ongevallen zorgt vaak voor blijvend letsel en veel ongevallen hebben een dodelijke afloop. Werk je boven de 2,5 meter dan ben je als werkgever verplicht om voor valbeveiliging te zorgen. Welke soort valbeveiliging er zijn en wat komt erbij kijken?

Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid bij het werken op grote hoogte?
Iedereen die betrokken is bij de bouw en het onderhoud van een gebouw heeft zijn eigen rol in het zorgen voor de veiligheid bij het werken op hoogte. Een architect moet de veiligheid meenemen in zijn ontwerp. De werkgever moet zorgen dat de locatie veilig is. De werknemers zijn verantwoordelijk voor het dragen van veiligheidskleding en moeten de veiligheidsvoorschriften naleven. 

Welke soorten valbeveiliging zijn er?
Er zijn twee soorten valbeveiliging. Persoonlijke valbeveiliging en collectieve valbeveiliging. Bij persoonlijke valbeveiliging kun je denken aan valhelmen, gordels en beschermende kleding. Bij collectieve valbeveiliging gaat het om zoals beveiligingsnetten, steigers en ladders.

Persoonlijke valbeveiliging
Persoonlijke valbeveiliging zorgt ervoor dat je als werknemer beschermd bent tegen vallen. Er zijn een aantal hulpmiddelen die werknemers kunnen beschermen. Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten voldoen aan de wetgeving. De meest gebruikte persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen vind je hieronder:

Veiligheidshelm 
Op de meeste bouwplaatsen is een veiligheidshelm verplicht. Een veiligheidshelm moet comfortabel zitten. Daarnaast moet een veiligheidshelm voldoende ventileren. Hoe comfortabeler de helm zit, hoe groter de kans dat werknemers hem niet afdoen. De schaal van een veiligheidshelm moet gemaakt zijn van lichtgewicht metaal zodat de helm in staat is om flinke klappen op te vangen zonder kapot te gaan.

Veiligheidsharnas
Een veiligheidsharnas draag je op je lichaam en bestaat uit riemen en gespen en andere onderdelen die deel uitmaken van een valstopsysteem. Zodra je valt, vangt het harnas het lichaam op en houdt het rechtop.

Veiligheidslijn
Met een veiligheidslijn zit je vast met een koord. De veiligheidslijn haak je met een karabijnhaak vast aan je veiligheidsharnas. Zo kun je niet naar beneden vallen, mocht je een verkeerde beweging maken op grote hoogte.

Collectieve valbeveiliging
Wordt er gewerkt op grote hoogte dan moet de werkplek worden aangepast. Dat kan door het aanbrengen van collectieve valbeveiliging zoals valnetten en randbeveiliging. De meest voorkomende vormen van collectieve valbeveiliging vind je hieronder.

Valnetten
Valnetten worden tijdelijk op de bouwlocatie geplaatst als werknemers op een hoogte groter dan 2,5 meter moeten werken. Valt iemand onverhoopt naar beneden dan worden ze opgevangen door de valnetten, waardoor een bedrijfsongeval met een ernstige afloop wordt voorkomen.

Randbeveiliging
Met randbeveiliging wordt voorkomen dat werknemers over de rand vallen bij bijvoorbeeld werkzaamheden aan daken. Randbeveiliging kan zowel op platte als op schuine daken worden gemonteerd. Een tijdelijk hekwerk is een veelgebruikte vorm van randbeveiliging.

Trappentorens
Met behulp van trappentorens kunnen hogere niveaus op een veilige manier worden gebruikt. De trappentorens worden voor aanvang van de werkzaamheden gemonteerd en na afloop weer gedemonteerd.  

Kooiladders
Gevelladders worden gebruikt om verschillende dakniveaus te kunnen bereiken. Om dit veilig te doen kunnen de gevelladders voorzien worden van een aluminium kooi. Deze kooiconstructie kan een val voorkomen.

Loopbruggen
Om veilig verschillende plekken op grote hoogte te kunnen bereiken kunnen er loopbruggen worden gemaakt. Een laag gewicht is hierbij van belang. De meeste loopbruggen zijn gemaakt van aluminium. Voor de veiligheid worden loopbruggen geleverd met loopplaten, een remsysteem en leuningen. De bediening van een loopbrug gebeurt elektrisch of handmatig.

Kwaliteitsnormen en instructie
Valbeveiligingssystemen moeten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Daarnaast moeten de systemen door de werknemers op een goede manier worden toegepast. De juiste instructie en opleiding is daarom belangrijk. Alle adviezen met betrekking tot valbeveiliging dienen goed opgevolgd te worden. Valbeveiliging is niet alleen iets waar de werkgever zich mee bezig moet houden, maar ook werknemers dragen een verantwoordelijkheid.

Veiligheid voor een bepaalde periode
De meeste bouwlocaties zijn niet voorzien van permanente valbeveiliging. Daarom is de meeste valbeveiliging van tijdelijke aard, namelijk zo lang als dat de werkzaamheden op hoogte duren. Voor het opzetten valbeveiliging heb je een specialist nodig. Een specialist in valbeveiliging die je kan helpen met allerlei onderwerpen op het gebied van collectieve valbeveiliging is Best Montage/Demontage BV

Over Best Montage/Demontage BV
Best Montage/Demontage bestaat sinds 2006 en is gevestigd in Deurne. Het bedrijf is gespecialiseerd in collectieve valbeveiliging in de bouwomgeving. Het bedrijf zorgt voor een veilige bouwomgeving door het plaatsen van veiligheidsnetten en randbeveiliging. Ook het gebruik van trappentorens behoort tot de mogelijkheden. Best Montage/Demontage B.V. installeert tijdelijke valbeveiliging in heel Nederland en ook in veel andere Europese landen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant