Drie weken lang worden er maximaal 225 asielzoekers gehuisvest in Sporthal De Kubus. (Foto: Hein van Bakel)
Drie weken lang worden er maximaal 225 asielzoekers gehuisvest in Sporthal De Kubus. (Foto: Hein van Bakel)

Deurne moet Ter Apel ontlasten: tijdelijke opvang asielzoekers

Algemeen 3.228 keer gelezen

DEURNE - Deurne gaat vanaf 24 augustus tot woensdag 14 september maximaal 225 asielzoekers opvangen in Sporthal De Kubus in de wijk Heiakker. De opvang van vluchtelingen in Ter Apel verloopt al lange tijd niet goed en de gemeente wil daarom helpen om dit probleem op te lossen. 

door Bram Vannisselroij

De asielzoekers worden gehuisvest voor een periode van drie weken met mogelijk een uitloop van een paar dagen. Na deze periode gaan de asielzoekers naar een andere opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), buiten de gemeente Deurne. Sporthal De Kubus wordt dan weer klaar gemaakt voor normaal gebruik.

Staatssecretaris Eric van der Burg heeft de Veiligheidsregio’s opdracht gegeven om per regio asielzoekers op te vangen. ‘Wij hebben binnen de Veiligheidsregio besproken wat alle gemeenten op dit moment al doen en wat de mogelijkheden zijn. Daar kwam uit dat de gemeente Deurne een van de meest aangewezen gemeenten is om nu aan een deel van deze taakstelling te voldoen, ook gezien de inspanningen die andere gemeenten in de regio al verrichten. We voelen ons ook uit menselijk oogpunt geroepen een bijdrage te leveren’, laat de gemeente weten.

In Sporthal De Kubus worden de asielzoekers opgevangen met bed, bad, brood en bescherming. Zij worden 24 uur per dag, zeven dagen per week ondersteund door professionele begeleiding. Ook is er beveiliging aanwezig. De gemeente Deurne hanteert een zero-tolerance-beleid, waarbij een asielzoeker bij overlast per direct de locatie moet verlaten en terug moet keren naar Ter Apel.

De gemeente laat weten dat hier niet vanuit wordt gegaan omdat deze groep vluchtelingen eerder zonder problemen in Best, Waalre en Heeze-Leende verbleef. Mochten er toch incidenten voordoen dan kunnen inwoners in spoedeisende gevallen rechtstreeks contact opnemen met de locatiemanager van de opvang via telefoonnummer 06-25756597. Dit nummer is vanaf 24 augustus te bereiken.

De sporthal in Heiakker is gekozen omdat deze per direct beschikbaar is en eigendom is van de gemeente Deurne. Bovendien zijn er al aansluitingen aanwezig voor gas, water en elektriciteit en de locatie is groot genoeg om zo’n grote groep op te kunnen vangen.

Informatieavond

Om Deurnenaren te informeren over de tijdelijke opvang wordt er een informatieavond gehouden op donderdag 11 augustus om 19.30 uur in Sporthal De Kubus. Inwoners die aanwezig willen zijn kunnen zich aanmelden via crisisopvang@deurne.nl en dienen hun adres en het aantal personen dat wil komen door te geven.

Vanwege de vakantie wordt er op maandag 22 augustus ook nog een inloopuur georganiseerd, waarbij instanties zoals de Veiligheidsregio, de crisisopvang en de gemeente Deurne vragen beantwoorden. Op www.deurne.nl is meer informatie te vinden over de tijdelijke opvang van de asielzoekers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant