(Foto: Loes Verbaarschot)
(Foto: Loes Verbaarschot)

Strepen in de lucht ook te zien in Deurne en omstreken

Algemeen 2.267 keer gelezen

DEURNE - De lucht in Nederland zat vanochtend vol witte strepen. Oorzaak: gecondenseerde vliegtuigdamp. Ook in onze gemeente waren de strepen goed te zien, zoals op de foto van Loes Verbaarschot uit Deurne.

De strepen worden in de luchtvaartwereld contrails of contra’s genoemd; een samentrekking van condensatie en trail (spoor in het Engels). Ze ontstaan doordat vliegtuigen op grote hoogte uitlaatgassen met veel waterdamp de koude lucht in blazen. 

Veel mensen in Nederland vroegen zich direct af of er ineens zoveel meer gevlogen wordt in en over ons land, maar in werkelijkheid heeft het volgens verschillende weermannen en vrouwen te maken met een koude noordelijke stroming op zo’n tien kilometer hoogte. Het gebied waar veel vliegtuigen vliegen. ‘Vochtige damp uit de vliegtuigmotoren concentreert zich daardoor, en vormt een soort mistbanken van ijskristallen. Als de lucht warmer en droger is, verdampen die kristallen al snel weer, maar door de gunstige temperatuur en luchtvochtigheid blijven ze vandaag lang hangen. De ochtendzon die weerkaatst in de ijskristallen zorgt ervoor dat we de strepen extra goed zien. In de loop van de ochtend verdwenen de strepen weer’, aldus weerman Johnny Willemsen in het AD.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant