(Foto: Walter van Bussel/112nieuwsonline)
(Foto: Walter van Bussel/112nieuwsonline)

Lezers schrijven: Intimidatie loont?

Algemeen 2.449 keer gelezen

Ook in het pittoreske Deurne waar ik geboren en getogen ben loopt een kleine groep slecht geïnformeerde en eenvoudig te indoctrineren boerenzielen achter de rattenvangers van extreemrechts aan. Ook in dit Deurne van ons hangt de Nederlandse driekleur op z’n kop; een flagrante vlagschending en een regelrechte provocatie. 

Als iets de boer past, is het wel de slachtofferrol, waarin hij zich graag wentelt. Niet in de laatste plaats doordat via de socials en de diverse media vooral de zogenaamde slachtoffers van het stikstofbeleid ruimschoots een podium geboden wordt. Een tegengeluid wordt zelden gehoord, want: vervelende telefoontjes, hele stoere anonieme haatmails, doodsbedreigingen, hooibalen in de tuin en tractoren die ineens als aasgieren om je woning cirkelen. Iets waarmee ook burgemeesters, politici en aannemers die de illegale asbestbarricades proberen op te ruimen geconfronteerd worden onder het mom van: geen boer, geen voer of andere kromme redeneringen.

Ik ben klaar met die zogenaamde boeren die Den Haag van vanalles en nog wat de schuld geven. Ik ben er klaar mee dat boeren zich alles menen te mogen veroorloven. Ik ben er klaar mee dat zij hun tractoren inzetten op plaatsen waar ze zich volgens de wet niet eens op mogen houden. Ik ben er klaar mee dat jonge boeren, die nog nergens kaas van hebben gegeten de kentekenborden van hun terreurtractoren afplakken. Ik heb het gehad met het gejammer en het geklaag met gezonde benen. De agrarische sector wordt al decennialang geen strobreed in de weg gelegd en bevind zich in de houdgreep van multinationals die over hun rug miljarden opstrijken. Politieke partijen als het CDA en de VVD hebben de boerenlobby al die tijd ruim baan gegeven. En nu de agrarische sector - en onze natuur - geconfronteerd wordt met de onmiskenbare feiten die deze perverse drang naar meer en meer, ernstige natuurschade tot gevolg heeft, ontkent men alle betrokkenheid en kiest men voor de aanval. Want, dat is de beste verdediging. 

Framers Defence Force (geen spelfout), Agractie, de bedreigde Lientje 1967 en nog wat splintergroeperingen poken het vuur, onder andere, via Telegram en Twitter op. Sommigen van hen, waaronder de voorman van Framers Defence Force, vinden zelfs dat er slachtoffers mogen vallen in deze ‘gerechtvaardigde’ strijd om het boerenbestaan. 

Dit is koren op de molen van het extreemrechtse smaldeel van de Tweede en Eerste Kamer; zij spinnen er garen bij. En de onnozele boerenkinderen trappen in deze val, klimmen op hun tractor en begaan misdrijf na misdrijf, waarmee ze eenvoudige burgers in gevaar brengen. En het zijn juist die extreemrechtse partijen die zich helemaal niet bekommeren om het lot van de boeren. Sterker nog: het zal hen (boerenmet)worst wezen. 

Stikstof is een gecreëerd probleem zei Lientje 1967, ook wel bekend als Caroline van der Plas, of Boerin Koekoek…. En het klopt; stikstof, maar ook ammoniakuitstoot en de daarmee samenhangende gevolgen van de intensieve veehouderij zijn het trieste gevolg van een immense lobby van Rabobank, Friesland Campina, de supermarkten, de veevoedergiganten en ja, ook de politiek die dit meer dan zestig jaar gedoogd, gefaciliteerd en alle waarschuwingen in de wind heeft geslagen. 

Waar ik me nog het meeste zorgen om maak is dat extreemrechts over de rug van de hardwerkende boer ons democratisch bestel probeert te ontwrichten. Ik ben bang dat ook nu weer intimidatie loont en het gezonde verstand, de rede en de natuur verder geslachtofferd worden. 

Of, zou de agrarische sector en de reeds eerdergenoemde partijen weer bij zinnen komen en eindelijk eens serieus meewerken aan de oplossing van een probleem dat mede door hen is gecreëerd. Er is nog nooit een probleem opgelost door het, met oogkleppen op en de vingers in de oren, luid schreeuwend te ontkennen.

Intimidatie mag nooit lonen.

Nooit.

Marcel Koolen, Deurne

Uit de krant