Meester Piet van Oosterhout en de leerlingen van groep 8. (Foto: Hein van Bakel)
Meester Piet van Oosterhout en de leerlingen van groep 8. (Foto: Hein van Bakel)

Meester Piet verruilt Gerardusschool voor tropische uitdaging

Algemeen 1.029 keer gelezen

WALSBERG - Piet van Oosterhout uit Deurne nam vorige week vrijdag afscheid van de Gerardusschool in Walsberg. De populaire leraar pakt 1 augustus het vliegtuig naar Aruba om daar les te geven aan kinderen van expats. “Het afscheid valt mij zwaar, maar ik moest deze kans pakken.”

Deze dinsdagochtend stuurt Piet een appje. ‘Kun je ook naar de Gerardusschool komen? Mijn huis wordt helemaal opgeruimd en schoongemaakt.’ Zijn woning in Deurne verhuurt hij de komende twee jaar en moet op tijd leeg zijn voordat hij vertrekt. De bevlogen leraar lijkt nog niet helemaal klaar voor zijn reis naar het tropische eiland. Ook zijn nieuwe woonplaats in Aruba moet hij even later opzoeken. “Ik heb bij mijn afscheid een reisgids gekregen die ik tijdens de vlucht van tien uur ga doorlezen en heb dus nog tijd genoeg”, grapt hij. 

Dat Piet nog niet alle details weet van zijn nieuwe onderkomen is niet vreemd. De laatste weken waren als een achtbaanrit voor hem. De 28-jarige leraar was druk in de weer met de organisatie van het schoolkamp voor de leerlingen van ‘zijn’ groep 8. Ook schreef hij samen met de kinderen de eindmusical ‘Aladin’ die vorige week onder grote belangstelling twee keer werd opgevoerd bij Café-zaal Van der Putten. 

De keuze om voor (minimaal) twee jaar naar Aruba te verhuizen is een bewuste. “Dit is het juiste moment. Deze stap zet je niet als je veertig bent”, licht hij toe. Meester Piet kon eigenlijk al in april aan de slag in Aruba, maar hij wilde het schooljaar netjes afmaken. De kinderen en ouders gaan hem missen, maar dit is andersom niet anders. “Ik hou niet van afscheid nemen en zal dit de komende weken een plekje moeten geven. Het doet dan ook pijn, maar ik moest deze kans pakken.” 

Extra speciaal
De leraar werkte vijf jaar op de Gerardusschool. Eerst had hij groep 4 onder zijn hoede en daarna vier jaar groep 8. “Dat maakt het extra speciaal voor mij. De leerlingen die ik destijds lesgaf zaten dit laatste schooljaar weer bij mij in de klas.” Piet kreeg veel reacties en voelt zich hierdoor gewaardeerd door de kinderen en ouders. “De meeste ouders zeiden ‘potverdorie Piet, wat jammer dat je weggaat’, maar ze gunnen het mij ook echt.”

Een voordeel is dat ze in Aruba dezelfde lesmethode hanteren als in Nederland. “Toch zal ik wel even tijd nodig hebben om te acclimatiseren. Je hebt te maken met tijdverschil en een ander klimaat. Daarnaast beginnen de lessen al om 7.30 uur en ik hou niet van vroeg opstaan”, lacht hij. De Gerardusschool maakte mede door de inzet van Piet flinke stappen op het gebied van digitaliseren van het onderwijs in Walsberg. “Dat was ook wel nodig. In het begin was hier bijna niets.” Die digitalisering kwam tijdens de coronapandemie erg van pas. Met behulp van zijn collega Martijn Elbers konden de lessen ‘gewoon’ doorgaan. “Dit hebben wij met zijn allen professioneel opgepakt, durf ik best te zeggen.” 

Een band opbouwen met de kinderen heeft de betrokken leraar hoog in het vaandel staan en dat maakt het afscheid extra zwaar. “Maar ik ga mijn vriendengroep natuurlijk ook erg missen. Wij zijn altijd heel actief en ondernemen vaak iets.” In eerste instantie is het de bedoeling dat hij voor twee jaar naar Aruba gaat. “Als de klik er is blijf ik misschien langer, maar dat is koffiedik kijken.”

 De hechte gemeenschap zorgde ervoor dat hij zich altijd thuis voelde in Walsberg. “Ik heb het hier altijd naar mijn zin gehad en zal de school, leerlingen en school missen”, zegt Piet. Als hij in Aruba arriveert heeft hij nog twee weken om te wennen. Het nieuwe schooljaar start op het eiland al 15 augustus. “Dat is alleen maar fijn, want zes weken vakantie is niks voor mij”, besluit hij.   

Uit de krant