Het trainingsprogramma is gericht op het verminderen van chronische pijn zonder het gebruik van medicijnen.
Het trainingsprogramma is gericht op het verminderen van chronische pijn zonder het gebruik van medicijnen.

Elkerliek pakt chronische pijn aan zonder medicijnen

Algemeen 673 keer gelezen

REGIO - Via ‘Vrienden van het Elkerliek’ heeft het pijnteam van het Elkerliek ziekenhuis de mogelijkheid gekregen om bij patiënten met chronische lage rugpijn te gaan werken met een speciaal trainingsprogramma (de zogenaamde Reducept methode).

Dit trainingsprogramma is gericht op het verminderen van chronische pijn zonder het gebruik van medicijnen. Het is gebaseerd op wetenschappelijk bewezen pijneducatie en oefeningen uit de psychologie. De trainingen worden in het Elkerliek door een pijnconsulent gegeven. Bas van Lith uit Gemert vertelt over zijn ervaring met deze vernieuwende methode om pijn te verminderen. “Zo’n tien jaar geleden hebben ze in het Elkerliek foto’s van mijn rug gemaakt. Versleten… Ik hoor het de neuroloog nog zeggen: ‘Je hebt de rug van een 65-jarige die jaren hard in de bouw heeft gewerkt.’ Tja, ik werk inderdaad in de bouw, maar ben geen 65. Ik heb wel eens mijn enkel gebroken en ben ook van een dak gevallen. Dus dat die rug heeft geleden, dat was geen nieuws”, aldus Bas. 

Hij bleef sporten en had eigenlijk niet zo gek veel last van zijn rug. Tot anderhalf jaar geleden. Bas: “Ik leek wel een menneke van tachtig jaar. Stram, strompelen, pijn, ik kon niks tillen. De fysiotherapeut kon mij niet helpen. Ik had alles al geprobeerd. Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis. Ik vond dat een prima idee. Ik dacht toen: ‘duw er maar een spuit in en klaar’.” 

Maar zo ging het niet. Bas kwam in het Elkerliek bij het Pijncentrum. Een pijnconsulent stelde niet het verwachte spuitje voor. Nee, de Reducept-methode kwam op tafel. Patiënten leren in een aantal weken hoe pijn ontstaat en hoe ze deze zelf kunnen beïnvloeden. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende elementen. Denk aan mindfulness, psychologie, scholing over pijn en er wordt een reis gemaakt door het eigen lichaam met behulp van een virtual reality (VR)-bril.

 Bas: “Ik was hier in het begin wel sceptisch over. Ik had geen idee wat ik moest verwachten. Zes tot zeven weken trainen… Maar toch stapte ik er met volle overtuiging in.” Bas ging aan de slag met het trainingsprogramma. Hij deed zijn oefeningen, hield een beweegdagboek bij, bekeek de video’s over pijn en maakte ‘een reis door zijn lichaam’ met een VR-bril. “Dan krijg je zo een bril op en maak je als het ware een reis door je lichaam. Je zweeft langs je zenuwbanen en ziet een pijnprikkel ontstaan. Daar moet je dan je focus leggen, goed concentreren en dan kan je die pijnprikkel laten ontploffen. Dan verdwijnt-ie. Dat is echt heel mooi vormgegeven. En het resultaat: ik weet nu dat ik de pijn kan sturen.”

Uit de krant