(Foto: Hein van Bakel)
(Foto: Hein van Bakel)

Koninklijke Erepenning voor Muziekvereniging Excelsior

Algemeen 193 keer gelezen

ZEILBERG - Op zondag 3 juli reikte burgemeester Greet Buter de Koninklijke Erepenning uit aan Muziekvereniging Excelsior in Zeilberg. De uitreiking vond plaats tijdens het 100-jarig jubileumfeest van Excelsior in de Muziekmeule aan de Zeilbergsestraat 98.

Zes jaar na de totstandkoming van de parochie Zeilberg werd op initiatief van enkele Zeilbergenaren op 1 juni 1920 Fanfare Excelsior opgericht. “Muziekvereniging Excelsior vervult al ruim honderd jaar een belangrijke rol binnen de gemeenschap van Zeilberg. Al die jaren heeft de muziekvereniging met haar muzikale aanwezigheid alle activiteiten en bijzondere momenten van de gemeenschap Zeilberg extra glans gegeven. Daarnaast is de vereniging bij festiviteiten in de rest van de gemeente Deurne een graag geziene gast”, aldus Burgemeester Greet Buter. 

Succesvol
Ook muzikaal staat de vereniging haar mannetje, want er zijn in de loop der jaren diverse Brabantse- en Nederlandse kampioenschappen in diverse afdelingen behaald. De laatste jaren waren met name de majorettes en de slagwerkgroep erg succesvol. De slagwerkgroep behaalde in 2018 tijdens het Open Nederlands Slagwerkkampioenschap een succesvolle zilveren medaille en diverse majorettegroepen hebben Brabantse- en Nederlandse titels in de wacht gesleept. Helaas is het kampioensteam gestopt en werd de majorettegroep begin 2020 opgeheven vanwege gebrek aan animo.

Gedurende de afgelopen honderd en twee jaar heeft de vereniging een evolutie doorgemaakt en heeft haar naam telkens aan de nieuwe situatie veranderd. Oorspronkelijk was de naam Fanfare Excelsior, in 1970 werd het Harmonie Excelsior en sinds dit 2020 is het Muziekvereniging Excelsior. De vereniging heeft op dit moment zo’n 90 enthousiaste leden en is aangesloten bij de Brabantse Muziekbond van Muziekverenigingen. De vereniging bestaat uit een harmonieorkest, een slagwerkgroep een muziekkapel, een opleidingsorkest en een blokfluitgroep. Alle leeftijdsgroepen tussen 8 en 72 jaar zijn binnen de vereniging vertegenwoordigd. 

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De Erepenning wordt slechts verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging of instelling.

Uit de krant