Een loonwerker is bezig om een mandje met een nest te verplaatsen.
Een loonwerker is bezig om een mandje met een nest te verplaatsen.

Boeren en vogelwerkgroep slaan handen ineen

Algemeen 529 keer gelezen

DEURNE - Het weidevogelseizoen loopt bijna op zijn einde. Door hard werken van Vogelwerkgroep de Kulert, agrariërs en loonwerkers konden duizenden kievieten, grutto’s en andere weidevogels in alle rust hun eieren uitbroeden op de akkers in onze gemeente. “We houden van vogels en willen ze bescherming bieden.”

Vogelwerkgroep de Kulert uit Deurne werkt al vijftien jaar intensief samen met boeren en loonwerkers om weidevogels een rustige broedplek te kunnen bieden op de akkers. De vrijwilligers beginnen al in februari met de voorbereidingen op het broedseizoen dat ongeveer van maart tot en met eind juni loopt. Als de eerste vogels een nestje klaar hebben stellen zetten de agrariërs de poorten wagenwijd open. 

“Maar de boeren doen zelf ook al veel voorwerk. Als het een paar nesten betreft dan verplaatsen ze die zelf”, legt huidig coördinator van de weidevogelgroep De Kulert Aad van der Pol uit. “Als het er echt te veel zijn dan bellen wij de vogelwerkgroep om te helpen. Als wij dan een stuk land bewerken of in gaan zaaien dan verleggen de vrijwilligers de mandjes met eieren”, vertelt agrariër Henk Kuijpers uit Vlierden. 

De weidevogels strijken neer op akkers in heel de gemeente. Het is dus een flinke klus voor de vrijwilligers. Elke woensdag en zaterdag trekken ze eropuit gewapend met een telescoop, verrekijker, een goed stel ogen, mandjes om het nest in te doen en bamboestokken om de nesten te markeren. Ook registreren ze alles via een app en geven dit door aan Noord-Brabants Landschap zodat er een goed overzicht kan worden gemaakt van de weidevogelstand in onze provincie. Dit doen de vrijwilligers overigens niet alleen in de gemeente Deurne, maar ook in de randgebieden van Gemert-Bakel en Milheeze omdat daar geen vogelwerkgroep is.  

“Geen enkele boer wil dat de eieren kapot gaan. Ze werken dan ook goed mee, maar ook de loonwerkers die op het land actief zijn verdienen een pluim”, vindt Bert Joppe die zich in 2007 als eerste coördinator van de vogelwerkgroep opwierp. Frappant is dat de vogels vrij snel wegvliegen als de vogelliefhebbers het erf betreden. Als Kuijpers met een tractor rondrijdt gebeurt dit pas op het allerlaatste moment. In sommige gemeenten gebruiken ze een drone die vanuit de lucht met een warmtemeter de eieren kan lokaliseren. Van der Pol: “Dit heeft voor- en nadelen. De drone meet alles, dus ook muizen en andere dieren. Je weet dan eigenlijk nog niet goed waar je moet zoeken en bent zo nog veel tijd kwijt.” De grutto gedijt het beste bij nat grasland, zogenaamd plas-dras. Dit komt in Deurne weinig voor al is de vogelwerkgroep in gesprek met een ondernemer en de gemeente in gesprek om zo’n gebied te creëren aan de Nieuwe Kanveldweg in Deurne. 

De vogels leggen duizenden kilometers af en het komt regelmatig voor dat ze hun nesten op bijna de identieke plek bouwen als een jaar eerder. De kievit legt meestal vier eieren. De grootste vijand voor de weidevogels zijn andere vogels zoals kraaien en roeken, maar ook vossen kunnen een eind maken aan het broedproces of het leven van de net uitgekomen kuikens. Kuijpers heeft zijn jagersdiploma en mag om de weidevogels en de oogst te beschermen de kraaien in sommige gevallen afschieten. “Doe ik dit niet dan gaan er veel nesten verloren en binnen een mum van tijd is heel mijn akker leeg. Ik licht wel altijd eerste de politie in zodat er geen misverstanden ontstaan.” 

Vogelwerkgroep de Kulert komt ook buiten het weideseizoen bijeen. Een keer per maand verzamelen ze op De Ossenbeemd voor een activiteit. Daarnaast trekken ze er regelmatig op uit om vogels te spotten in andere delen van het land. Aanmelden als vrijwilliger kan via de website vwgdekulert.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant