Deze kinderen ontvingen afgelopen zaterdag hun lifesaver-brevet. Dit is het hoogste diploma dat kan worden behaald.
Deze kinderen ontvingen afgelopen zaterdag hun lifesaver-brevet. Dit is het hoogste diploma dat kan worden behaald.

Deurnese redders ontvangen 23 brevetten

Algemeen 568 keer gelezen

DEURNE - De kwaliteiten van de redders van de Deurnese Watervrienden werden zaterdag 25 juni op de proef gesteld tijdens het jaarlijkse examen. Onder toeziend oog van een examinator van Reddingsbrigade Nederland slaagden 23 zwemmers voor een van de brevetten.

Tijdens het examen kwamen onder andere het zwemmen van afstanden, onder water zwemmen en verschillende reddingsgrepen aan bod. Dit gebeurde op verschillende niveaus die samenhangen met de leeftijd van de redders. Jongere kinderen kunnen de Junior Redder-brevetten halen. Oudere kinderen oefenen voor de Zwemmend Redder-brevetten. Het hoogste niveau zijn de Lifesaver-brevetten. Bij deze brevetten hoort ook een theorie-examen. Met deze brevetten op zak zijn redders bevoegd om toezicht te houden op zwemlocaties. 

Een van de lesgevers en tevens lid van de reddingsbrigadecommissie van de Deurnese Watervrienden is Mees van Ansem. Hij geeft les aan de jongste zwemmers waarvan een behoorlijke groep op examen ging. “De junior redder-brevetten zijn erop gericht dat een kind zichzelf kan redden in allerlei situaties. In de lessen leren ze afstanden zwemmen en trainen ze met onder water zwemmen. Iedere les doen we wel een samenwerkingsopdracht en enkele reddingsbrigade-onderdelen. Dat is waar de kinderen voor komen.” 

Zwemmen in een overzichtelijk zwembad is voor de meeste kinderen met een C-diploma geen probleem, maar dat geldt niet voor alle situaties. “In de zomer ben ik strandwacht bij de Domburgse Reddingsbrigade in Zeeland. Het is leuk om de hele dag met een team van redders op te trekken en het water in de gaten te houden. Dat is ook echt nodig, want zwemmen in zee is heel anders dan de meeste mensen gewend zijn en kan verraderlijk zijn. Aan zee moet je ook een kind met een C-diploma continu in de gaten houden.” 

Ook dichter bij huis komt Mees deze zomer in actie. Met een aantal andere lifesavers van de Deurnese Watervrienden houdt hij toezicht bij strandbad Nederheide in Milheeze. Hoewel die plas een stuk kalmer is dan de zee, mag er alleen gezwommen worden als er strandwachten aanwezig zijn. Iedereen met een B-diploma kan lid worden van de reddingsbrigade van de Deurnese Watervrienden en zo leren hoe je een goede redder wordt. Omdat je nooit te oud bent om te leren, kunnen ook volwassenen de fijne kneepjes van het redden leren. Ook als je geïnteresseerd bent in het bewaken bij Nederheide of andere plekken, kun je je melden bij de reddingsbrigade. Bekijk voor meer informatie de website www.deurnesewatervrienden.nl.

Afbeelding

Uit de krant