Sandra van Lieshout uit Zeilberg wil hondenbezitters waarschuwen voor de gevaren van grasaar. (Foto: Joyce van Dijk)
Sandra van Lieshout uit Zeilberg wil hondenbezitters waarschuwen voor de gevaren van grasaar. (Foto: Joyce van Dijk)

Grasaren drijven hondenbaasjes tot waanzin

Algemeen 1.895 keer gelezen

DEURNE - Verschillende inwoners van Deurne maken zich grote zorgen om de gezondheid van hun hond. Op meerdere plekken in onze gemeente groeien veel grasaren en de zaden van die plant kunnen bij de dieren ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. “De hele wijk lag er vol mee.”

Grasaren zijn de scherpe zaden van een wilde grassoort die je vooral ziet staan langs stoep- en wegranden in het voorjaar en de zomer. Dat zijn juist de plekken waar katten en honden veel lopen en snuffelen. De stekelige delen van de aren kunnen in de vacht blijven hangen als een hond er langs of doorheen loopt, of er tegenaan plast. Door hun scherpe punten met weerhaakjes kunnen deze aren via de huid in het lichaam van de hond terechtkomen. Al ‘kruipend’ kunnen deze lichaamsvreemde deeltjes daar dan voor beschadigingen en zeer pijnlijke infecties zorgen. 

Dierenartsen raden aan om de grasaren bij een dier niet zelf te verwijderen als dit al mogelijk is. Soms kruipen de zaden tot diep in het weefsel en het is dan ook verstandig om altijd naar een dierenarts te gaan als de hond symptomen als veel krabben aan het hoofd of heel vaak likken aan de poten vertoond. 

Hondenbezitster Sandra van Lieshout maakt zich al langer druk om het aantal grasaren in Deurne. “De hele Zeilberg stond er alweer vol mee en als deze aren gaan loslaten is veilig wandelen hier vrijwel onmogelijk”, waarschuwt ze. Volgens haar zou het probleem grotendeels op te lossen zijn “als de gemeentewerkers na het grasmaaien met een handmaaier langs het gras rondom de bomen en lantaarnpalen gaan om het gras te maaien waar ze met de grote maaier niet bij kunnen.” 

Suzanne Swinkels loopt regelmatig een rondje door Deurne om grasaren te verwijderen, maar ze vindt dat dit eigenlijk een taak voor de gemeente is. “Vorig jaar hebben ze op veel plekken gemaaid en daarna de pluimen laten liggen. Dat maakte het alleen maar erger omdat de zaden zo verspreid worden en op nog meer plekken gaan groeien”, legt ze uit. Toch is er een positieve ontwikkeling gaande in vergelijking met eerdere jaren. “Vorige week ben ik samen met een medewerker van de gemeente op pad geweest en we zagen dat op veel plekken waar de concentratie grasaren voorheen hoog was de planten zijn verwijderd.” 

Swinkels heeft afgesproken dat ze kleine stukken in de wijk zelf gaat bijhouden, maar roept ook andere inwoners op om dit te doen. “Ik kan natuurlijk niet bij mensen in de tuin de planten eruit trekken.” Ze heeft ook al ideeën om gericht de grasaren te verwijderen. “Het beste zou zijn, als er een paar mensen in Deurne, zich mee in zouden willen zetten om de grasaar heel doelgericht te verwijderen. Ook zou het een optie kunnen zijn als schoolproject voor hogere klassen. Dan worden de kinderen ook bewust van het gevaar van grasaren voor hun eigen huisdieren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant