Foto ter illustratie. (Archieffoto: Hein van Bakel)
Foto ter illustratie. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Opinie: Deurne in het nieuws!

Algemeen 1.655 keer gelezen

De maffia in Deurne, dit zou een titel van een nieuwe serie kunnen zijn voor Zembla als we verschillende mensen in Deurne moeten geloven. Als een kleine deelnemer in de uitzendingen van Zembla heb ik toch even de uitzendingen moeten laten bezinken. Ook de verschillende reacties op deze uitzendingen nadien schieten alle kanten op.

Van een erkenning van het geurprobleem tot vele reacties die een hele andere ervaring hebben. Even terug naar de kern van het probleem: het volgens Stop de stank meer dan hemeltergende stankprobleem door de agrarische sector veroorzaakt. Maar wat uit de uitzending en de verschillende reacties op de sociale media blijkt is dat geur toch wel een erg persoons- en plaatsgebonden probleem is. Zoals we ook al in de uitzending toelichtten, willen we als agrarische sector zo min mogelijk en liefst geen overlast bezorgen aan onze mededorpsgenoten. Ook was duidelijk dat overheden zich achter elkaar verscholen en naar elkaar wezen.

Ook wij ervaren op veel gebied de papieren werkelijkheid als probleem. Als het op papier maar klopt, lijkt het wel alsof de rest er niet toe doet. Gezond boerenverstand is dan vaak ver te zoeken.

Wat ook duidelijk was in de uitzending is dat zeker Stop de stank door haar houding en uitspraken zich steeds verder van de gemiddelde burger van Deurne en de politiek afkeert. Door de agrarische sector en het college, het gemeentebestuur (inclusief dus de nieuwe partij PGP) en ambtenaren weg te zetten als één maffiabende gaat wel ver. Hoe de politiek hierover denkt, weet ik niet, maar wij als agrarische sector distantiëren ons hier ver van. De beweringen alsof een agrariër maar het gemeentehuis hoeft binnen te lopen en een half uur later met de nodige vergunningen weer naar buiten loopt, gaat ver voorbij alle realiteit. Was het maar zo’n feest, dan waren de geurproblemen veel eerder opgelost. Een gemiddelde vergunning kost een ondernemer al gauw rond de 80.000 euro en vaak jarenlang procederen.

Zoals al vaker aangegeven: we hebben als sector met vele mooie en goede familiebedrijven in Deurne met een grote verscheidenheid van sectoren zowel op dierlijk als plantaardig gebied vele innovatieve oplossingen voor de maatschappelijk uitdagingen die er zijn. Laten we ze dan ook samen oppakken en elkaar niet de zwarte piet toespelen want daar komen geen oplossingen uit voort.

Mario Berkers
Voorzitter ZLTO De Peel

Uit de krant