Vanaf deze week gaan cliënten met ‘complex gedrag’ aan de slag in de afvalverwerking op ORO-locatie Het Rijtven. (Foto: Hein van Bakel)
Vanaf deze week gaan cliënten met ‘complex gedrag’ aan de slag in de afvalverwerking op ORO-locatie Het Rijtven. (Foto: Hein van Bakel)

Cliënten ORO gaan afval verwerken

Algemeen 1.316 keer gelezen

DEURNE - In nagenoeg alle activiteiten van ORO staat het geluk van de client voorop. Een voorbeeld is de opening van een nieuwe werkpost onder de naam Opgeruimd Rijtven. Vanaf deze week gaan cliënten met ‘complex gedrag’ aan de slag in de afvalverwerking op ORO-locatie Het Rijtven.

“Een prachtig voorbeeld van wat wij beogen”, vindt bestuurder Jan Roelofs. “Echt werk voor deze mensen, waardoor ze zich nuttig, gewaardeerd en gelukkiger voelen. En daarnaast een bijdrage aan een veiliger terrein en een duurzamere afvalverwerking. Dit is iets waar we heel trots op zijn.”

Cliënten met ‘complex gedrag’ werken over het algemeen in een zeer beschutte en veilige omgeving in een van de dagbestedingsruimtes op Het Rijtven. Door hun soms onvoorspelbare en moeilijk te ‘lezen’ gedrag is het lastig om ze te laten werken in een reguliere werkomgeving. “Maar bij ORO kijken we vooral naar wat wél kan”, reageert de teammanager van de facilitaire dienst, Marcel van den Berkmortel. “Zo hebben we het laatste jaar ervaring opgedaan door een aantal van deze cliënten mee te laten werken in de keuken en zijn ze actief in onze wasserij. Met deze nieuwe dienst breiden we de mogelijkheden voor deze groep verder uit.”

Hagelnieuwe werkkleding

Maandag 16 mei ging Opgeruimd Rijtven feestelijk van start in het facilitair centrum van ORO dat grenst aan Het Rijtven op industrieterrein Rijt-West in Deurne. Van den Berkmortel legt uit wat de cliënten, allemaal in hagelnieuwe werkkleding, precies gaan doen. “Tot nu toe werd het restafval van de gebouwen op Het Rijtven een keer per week opgehaald door de vuilniswagen. Nu gaan cliënten dat twee keer per week doen met elektrokarren. Het afval komt in een grote perscontainer bij het facilitair centrum en die wordt eens in de veertien dagen geleegd door de reguliere afvalverwerker.”

Duurzamer en veiliger

Het gevolg van deze vernieuwing is dat de vuilniswagen niet meer op het terrein komt. En in plaats van elke week, nu maar een keer in de twee weken een ritje naar Het Rijtven hoeft te maken. “Dat is duurzamer en veiliger”, aldus Van den Berkmortel. Jan Roelofs vult aan: “Maar het belangrijkste is wel dat we op deze manier een mooie dagbesteding toevoegen aan de mogelijkheden van mensen die door hun verstandelijke beperking minder kansen hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op een fijne en zinvolle dagbesteding.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant