Leopold van Asten uit Ysselsteyn rijdend voor de stal VDL. (Foto: Hein van Bakel)
Leopold van Asten uit Ysselsteyn rijdend voor de stal VDL. (Foto: Hein van Bakel)

Deurne is eindelijk weer paardenhoofdstad van Nederland

Algemeen 1.531 keer gelezen

DEURNE - Het Nederlands kampioenschap springen vond vorige week van woensdag tot en met zondag plaats bij Green Valley Estate in Deurne. Duizenden paardenliefhebbers uit heel Nederland reisden af naar onze gemeente om het evenement bij te wonen. Bij de senioren ging de winst naar Willem Greve met zijn paard Highway.

Het voormalig Hippisch Centrum kreeg het afgelopen jaar een flinke metamorfose. Dit tot tevredenheid van Dirk van Santvoort van de organisatie van Concours Hippique Deurne. Na bijna vijftig jaar verhuisde het NK springen van Mierlo naar Deurne. “De faciliteiten zijn top voor elkaar bij de accommodatie in Deurne, met een nieuwe buitenbak, nieuwe losrijpiste en een verhard stallenterrein”, aldus Van Santvoort. 

Op vrijdagmiddag is de parkeerplaats van Green Valley Estate goedgevuld. Behulpzame vrijwilligers wijzen de juiste plek aan om je auto neer te zetten. Als je het terrein op loopt en je kijkt door je oogharen waan je je even op Pinkpop. Een variëteit aan standhouders bieden alleen geen lollige shirtjes of prullaria aan, maar veelal paardenproducten. De geur van versgebakken hamburgers en een aangenaam zonnetje dat er af en toe tussendoor piept zorgen voor een festivalsfeer. Aan de inwendige mens wordt tijdens dit NK goed gedacht en met de vele barretjes duurt een drankje scoren niet lang. 

Maar het draait hier natuurlijk vooral om topsport. In de losrijpiste loopt de spanning op als een tiental ruiters zich voorbereid op hun wedstrijd. De tribune van de hoofdpiste stroomt inmiddels aardig vol als Leopold van Asten uit Ysselsteyn zijn opwachting maakt. Dat Deurne weer de paardenhoofdstad van Nederland is had niemand enkele jaren geleden kunnen bevroeden. Na het faillissement van het Hippisch Centrum leek er geen plek meer voor toppaardensport in onze gemeente. Ondernemersfamilie Van den Eijnden dacht daar anders over. 

We spoelen met Rob van Berlo van Green Valley Estate een jaar terug naar juli 2021. “Nadat we de sleutel kregen zijn we vol aan de slag gegaan. Maandelijks hadden we contact met Concours Hippique Deurne dat verantwoordelijk is voor het NK springen. De laatste tijd zelfs dagelijks.” Zo’n groot evenement organiseren is een hele klus weet Van Berlo. Naar schatting zijn er op zondag tijdens de laatste dag van het NK 6000 bezoekers. Exacte aantallen zijn moeilijk te noemen, want de entree is gratis. “Het was echt top”, vat Van Berlo het weekend kort samen. “Het was goed weer, de sfeer zat er lekker in en dat de NOS dan ook nog langs komt om live verslag te doen is natuurlijk de kers op de taart.” 

Sportief gezien mag het NK een succes genoemd worden. Bondscoach Jos Lansink van de Nederlandse springruiters looft zondag de organisatie en het niveau dat wordt gehaald. Hij ziet Willem Greve met zijn paard Highway na een spannende wedstrijd de nationale titel winnen bij de senioren. 

Lang heeft Van Berlo niet om na te genieten, want woensdag komen springruiters uit zowel binnen- en buitenland naar Green Valley Estate om deel te nemen aan de eerste editie van CSI Deurne. Gisteren, kwamen de eerste springruiters aan op het terrein voor de vetcheck. Hierbij worden de paarden gecontroleerd of deze ‘fit to compete’ zijn. Het programma biedt een CSI1, CSI2 en een CSIYH1 aan, dit houdt in dat het programma gevarieerd is met zowel jonge paarden als een 1.45m Grand Prix. Het hoogtepunt vindt op zondagmiddag 1 mei plaats, als er wordt gestreden voor een prijzenpot van 25.500 euro in de 1.45m Grand Prix.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant