De kudde houdt sinds vorige week het gras bij in de Heiakker. (Foto: Hein van Bakel)
De kudde houdt sinds vorige week het gras bij in de Heiakker. (Foto: Hein van Bakel)

Schapen gaan gras bijhouden in Heiakker en Kasteeltuin

Algemeen 743 keer gelezen

DEURNE - De gemeente Deurne is gestart met een unieke pilot in de Peelregio. Het gras in een deel van de wijk Heiakker en bij de Kasteeltuin wordt de komende tijd bijgehouden door schapen. Als de proef bevalt worden de dieren mogelijk ook op andere locaties in onze gemeente ingezet. 

Hoewel ze vooraf zijn ingelicht door de gemeente staan enkele buurtbewoners deze woensdag raar te kijken als er midden in de woonwijk 27 Drentse heideschapen happen gras nemen. De reacties zijn eigenlijk bij iedereen positief. Het idee is niet nieuw; in Venray worden al twintig jaar schapen ingezet om openbaar groen te begrazen. In de Peelregio is Deurne op dit gebied een pionier. 

De schapen van de familie Mennen uit Helenaveen gaan een gebied van vijf hectare onderhouden. De dieren staan op een grasveld dat afgezet is met schrikdraad en om de week gaan ze een ander deel begrazen. In zomer wordt het aantal schapen uitgebreid omdat het gras dan sneller groeit.  Dat juist in de Heiakker begonnen is met de proef is volgens wethouder Helm Verhees niet vreemd. “De grond is hier een stuk natter dan op andere plekken. Dat maakt het maaien met grasmaaiers moeilijk.” 

Hoewel Verhees geen grote problemen verwacht wordt de pilot nauwlettend in de gaten gehouden. Zo is het fietspad in de Heiakker een populaire route naar de uitgaansgebieden. De wijkagent maakt de komende tijd dan ook een extra ronde om te kijken of de dieren met rust worden gelaten. “We zijn daarnaast benieuwd hoe het gaat werken met mensen die hun hond uitlaten. Er is hier een losloopveld en verder moeten honden aangelijnd zijn, maar het is niet zeker dat iedereen zich daaraan houdt”, legt voorzitter van de wijkraad Jan van Zwakhoven uit. 

Stiller
Verhees ziet de pilot met vertrouwen tegemoet. “In de beginperiode zullen we wel tegen wat dingetjes aanlopen, maar ik denk dat het een succes wordt. Je hoort de schapen niet en zijn veel stiller dan grasmaaiers. Het is mooi dat er op een natuurlijke en duurzame manier gemaaid kan worden.” Inwoners die vragen hebben over de kudde kunnen een telefoonnummer bellen dat op verschillende bordjes rondom de afzetting staat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant