De week van 16 mei staat volledig in het teken van het 100-jarig jubileum.
De week van 16 mei staat volledig in het teken van het 100-jarig jubileum.

D’n Bogerd viert 100 jaar onderwijs in Sint Jozefparochie

Algemeen 678 keer gelezen

SINT - JOZEFPAROCHIE - Op 1 mei 1922 werd er voor het eerst lager onderwijs gegeven in Sint Jozefparochie. Vanaf 16 mei wil basisschool D’n Bogerd flink uitpakken om het 100-jarig jubileum te vieren tijdens een speciale feestweek voor de kinderen. Aansluitend vindt er een reünie voor oud-leerlingen en (oud)leerkrachten plaats.

Elke dag staan er voor de kinderen leuke activiteiten op de agenda. Op maandag is er een ‘Bogerddag’, waarbij de kinderen zelf kunnen kiezen of ze gaan knutselen of schminken. In de middag gaan de 341 leerlingen levend ganzenbord spelen rondom het gebouw van de school. Een dag later krijgen ze bezoek van professors tijdens ‘Madscienceday’. In groepjes worden gekke proefjes gedaan en de leerlingen volgen workshops over wetenschap. De groepen 5 tot en met 8 hebben daarna een gala-avond waar iedereen in stijl gekleed zal gaan. Woensdag volgt een schoolreisje naar Toverland en donderdag is het ‘springkussendag’. Op de laatste dag van de feestweek veranderen enkele afgesloten straten rondom D’n Bogerd tot één groot speelplein. 

Om 19.00 uur is er een reünie voor oud-leerlingen en (oud-)leerkrachten. De leerkrachten kijken hier erg naar uit. “Veel ouders van onze leerlingen zaten hier vroeger zelf ook op school en brengen nu hun kinderen naar dezelfde school. Het is mooi om die avond herinneringen van vroeger op te halen en het is een mogelijkheid om oude schoolvriendjes weer te zien”, vertelt lerares Mieke Janssen-Peeters. D’n Bogerd pakt de reünie groots aan met een dj en ruime garderobe. Iedereen die rustig wil praten kan zich terugtrekken in de lokalen die ze leeghalen en voorzien van zitjes. “Het organiseren van de feestweek was een hoop werk, maar als de kinderen blij zijn, dan zijn wij dat ook”, besluit Peeters. Kaartjes voor de reünie zijn verkrijgbaar bij Plus Bouwmans in Sint Jozefparochie of op de D’n Bogerd zelf.

Op 1 mei 1922 begon het openbaar lager onderwijs in de wijk met een gemengde school waar jongens en meisjes samen in één klas zaten. Niet veel later startte met gemeentesubsidie een katholieke bewaarschool die gebruik mocht maken van een van de lokalen van de nieuwe school. In 1937 werd het onderwijs door het kerkbestuur, onder leiding van pastoor Van Abeelen, omgezet in twee rooms katholieke scholen. De zusters van het Allerheiligst Hart van Jezus te Moerdijk namen de meisjesschool onder haar bestuur en gaven les aan meisjes en voorbereidend onderwijs aan nog leerplichtvrije jongetjes en meisjes in een kleuterschool. De Sint-Jozefschool voor meisjes werd, met de kerkelijke inzegening door pastoor Van Abeelen, geopend op 1 september 1937. Die voor jongens volgde op 1 juni 1938. De school werd tijdens de Tweede Wereldoorlog van 18 september 1939 tot de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 gebruikt voor de huisvesting van gemobiliseerde militairen. Hierdoor lag het onderwijs acht maanden stil. Het schoolbestuur probeerde zonder resultaat andere locaties te vinden, zoals de meisjesschool in Deurne-centrum en het Hofke van Marijke. Op maandag 20 mei 1940 konden de lessen weer doorgang vinden.

In 1979 fuseerden beide lagere scholen. Uit een aantal ingezonden namen werd D’n Bogerd gekozen. Ondanks de latere uitbreiding van het pand groeide de school behoorlijk uit zijn jasje. In 2010 werd dan ook een nieuw gebouw betrokken met dertien lokalen en ruimte voor buitenschoolse opvang en speelzaal ‘t Peuterhofke. Anno 2022 zijn de groeimogelijkheden beperkt, maar van een leerlingenstop is nog geen sprake.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant