Afbeelding

Voor hem en haar en het

Algemeen 359 keer gelezen

Er valt mij wat op wanneer ik echt per ongeluk een Nederlands praatprogramma op de kijkdoos inschakel. Behalve de inmiddels verplichte meer of minder getinte medelander (sorry, ik krijg ‘mensen van kleur’ nog steeds niet uit mijn pen), moet daar blijkbaar ook minimaal een transgender, non-binair of hoehetallemaalookhetenmagpersoon aanschuiven. 

Ik wil benadrukken dat ik absoluut niets tegen deze mensen heb. Het lijkt me verschrikkelijk wanneer je voor je gevoel in het verkeerde lichaam zit en ik kan me voorstellen dat je daar dan wat aan laat doen. Zelfs wanneer iemand het gewoon prettig vindt af en toe in een andere huid te kruipen kan ik daar prima mee leven. Het begint bij mij pas te wringen wanneer een, toch relatief kleine, groep als deze onevenredig veel aandacht opeist. Zeker wanneer de hele samenleving zich dan aan hen lijkt te moeten aanpassen. De tot belachelijke proporties opgeblazen discussie rond hij, zij en het vind ik daarvan een voorbeeld. 

Sowieso; het wordt er voor mij allemaal niet helderder op. Deze week las ik dat een van de grote bazinnen van Disney ervoor pleit dat meer acteurs uit bovengenoemde groepen rollen krijgen in al hun producties. Niks mis mee dacht ik nog. Tot ik me realiseerde dat ik me dadelijk, na een film lang verlekkerd naar een mooie dame kijken, tijdens de aftiteling toch zomaar wat beschaamd kan voelen. Maar goed; ik vind het dus prima wanneer iemand iets anders wil zijn. Daarom heb ik er eens over nagedacht of ik in die richting nog wensen heb. Nou, ik wil eigenlijk graag als ruwharige teckel door het leven gaan. Zo eentje met wat te korte pootjes, een vlassig staartje en zo’n ruig kopje. Niet de hele dag nee; dat wil ik mijn collega’s en familie niet aandoen, maar een uurtje per dag lijkt me wel prima. Gewoon buiten tegen boompjes plassen, ongestraft tegen dames opspringen en ongenuanceerd keffen tegen alles wat groter is dan ik. En het lijkt me helemaal geweldig als iemand dan ook nog eens ‘brááve hond’ tegen me zegt als ik mezelf uitlaat. Het ga u bijzonder en mij ook.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant