Het standbeeld van Hub van Doorne en zijn vrouw was een van de projecten van de Vriendenkring. (Foto: Hein van Bakel)
Het standbeeld van Hub van Doorne en zijn vrouw was een van de projecten van de Vriendenkring. (Foto: Hein van Bakel)

Deurnese weldoeners pakken draad weer op

Algemeen 168 keer gelezen

DEURNE – Vriendenkring Ons Deurne doet veel goede dingen voor onze gemeente. Meestal treedt de stichting niet op de voorgrond, maar na de coronapandemie willen ze weer nieuwe projecten ondersteunen. “We willen de draad oppakken en Deurne een stukje mooier maken.”

door Bram Vannisselroij

Vriendenkring Ons Deurne financiert en ondersteunt projecten die zonder de inbreng van de stichting niet van de grond komen. Daarnaast reiken ze jaarlijks de Gouden Helmspeld uit aan een bewoner van Deurne die zich in bijzondere mate heeft ingezet voor onze gemeente of voor de Deurnenaren. Iedereen kan bij het bestuur kandidaten voordragen voor de onderscheiding. Een onafhankelijke jury maakt uit de kandidaten een voordracht voor het bestuur. De uitreiking gaat gepaard met een waardebon van 750 euro. De drager mag bepalen aan welke vereniging(en) of stichting(en) dit bedrag zal worden overgemaakt. De Vriendenkring heeft tussen de 300 en 400 donateurs, die maandelijks een klein bedrag overmaken waarmee het bestuur beoogde doelen kan ondersteunen. Als tegenprestatie krijgen de donateurs op een door henzelf aangeduide datum een bloemetje, en jaarlijks met nieuwjaar een eindejaarsgeschenk. 

Het stichtingsbestuur zoekt elk jaar een aantal onderwerpen die op een of andere manier de aandacht op Deurne richten, of door Deurnenaren worden uitgevoerd. In het verleden werden onder andere een standbeeld van Hub van Doorne en zijn vrouw en de belettering van het Cultuurcentrum gerealiseerd, iets waar de gemeente geen budget voor kon vrijmaken. Andere projecten waren de restauratie van het vernielde Heilig Hartbeeld en ook het Tapijt van Deurne kon rekenen op financiële steun van de Deurnese weldoeners. Het is slechts een kleine greep aan initiatieven die de laatste 20 jaar voor elkaar gebokst zijn. 

“We willen het liefst zelf de handen uit de mouwen steken. Alleen geld aftikken doen we niet”, benadrukt voorzitter Jos Braam. Alle donateurs kunnen zelf ideeën aandragen. “We richten ons vooral op projecten die de gemeente laat liggen. Met ons netwerk kunnen we vaak goedkoper en sneller handelen.” 

De stichting wil daarnaast verbinding tussen alle Deurnenaren bevorderen. Elke Kerst wordt een feestelijke brunch met muziek georganiseerd voor eenzame inwoners. “Tijdens die dag zijn er relaties ontstaan die tot op de dag van vandaag nog stand houden. Zo zijn er twee vrouwen die elkaar ontmoet hebben en nu beste vriendinnen zijn”, vertelt bestuurslid Rietje Aarts. Ze ziet dat het werk van de stichting echt iets oplevert voor de Deurnenaren. “In het verleden hebben we een glazen pui gerealiseerd voor de Mariavredeskapel. Ik zie regelmatig inwoners die daar even een momentje voor zichzelf hebben. Dat is mooi om te zien.” 

De leden komen elke zomer bij elkaar tijdens de jaarlijkse fietstocht. Deze eigen route van 70 kilometer kwam in 2005 tot stand en is ook in twee delen af te leggen. De plattegrond is verkrijgbaar bij de VVV. Braam denkt met plezier terug aan de onthulling van het beeld van Hub van Doorne en zijn vrouw door Jan Peter Balkenende. “Ik kende hem alleen van tv. In het echt bleek het een stikaardige man te zijn.” De voormalig minister-president kwam voor de gelegenheid met een oud Dafje de Markt opgereden. Net voor de coronapandemie had de stichting geld ingezameld om een fontein voor het gemeentehuis te laten bouwen. Dat plan was te kostbaar en ook corona hielp niet mee. Het geld komt nu ten goede aan een tuin bij het verbouwde gemeentehuis. 

Vriendenkring Ons Deurne is nog op zoek naar nieuwe donateurs. Aanmelden kan via Michel Buijtenweg op telefoonnummer 0493-314070 of mail info@ons-deurne.nl. Kosten zijn 2,50 euro per maand voor één persoon, met een tweede persoon op het zelfde adres is dit 4 euro. Daarmee steun je de doelen en kun je deelnemen aan de activiteiten.

Uit de krant