(Foto: Hein van Bakel)
(Foto: Hein van Bakel)

Extra subsidie moet CCD toekomstbestendig maken

Algemeen 267 keer gelezen

DEURNE - Het Cultuurcentrum in Deurne heeft de gemeente Deurne om een jaarlijkse subsidieverhoging van 46.000 euro gevraagd. Dat bedrag moet ervoor zorgen dat het theater een volgende stap kan zetten en toekomstbestendig wordt. 

Het Cultuurcentrum kreeg in 2019 een eenmalige renteloze lening van 110.000 euro om niet in acute financiële problemen te komen. Voorwaarde was dat het theater met een gedegen businessplan zou komen. In 2020 stond een doordacht programma met veel lokale shows op de agenda en ook financieel krabbelde het theater langzaamaan uit het dal. De coronapandemie zorgde dat het Cultuurcentrum pas op de plaats moest maken. Eind 2021 presenteerden zij het nieuwe businessplan en volgden gesprekken met politieke partijen om het toekomstbeeld te schetsen. 

“We willen niet elk jaar aankloppen bij de gemeente voor extra geld. Met deze subsidieverhoging kunnen we onze eigen broek ophouden”, legt bestuursvoorzitter Piet van Kalken uit. Het Cultuurcentrum komt van ver vertelt hij. “Toen wij als nieuw bestuur begonnen in 2017 kwamen we niet in een gespreid bedje terecht.” De verhoging van 46.000 euro is fors, maar het bedrag is de helft van wat adviesbureau Berenschot aanraadde. Het bedrijf is gespecialiseerd in de bedrijfsvoering van culturele instellingen en ziet kansen voor het Cultuurcentrum en ook het bestuur voorziet een zonnige toekomst mits de subsidie wordt verhoogd. Van Kalken: “We vragen maar de helft omdat we vertrouwen hebben dat we zelf extra inkomsten kunnen binnenhalen.” Om rendabel te worden wil het Cultuurcentrum groeien in lokale en commerciële activiteiten. 

Van Kalken en algemeen directeur Bianca den Toom zien daarnaast mogelijkheden om via fondsenwerving extra inkomsten te genereren. Een ander heikel punt is de verhuurdersrol die het Cultuurcentrum heeft. DMG en de bibliotheek worden gehuisvest in het pand. Hierdoor loopt het theater een risico. “Onlangs bleek dat de bibliotheek naar het gemeentehuis vertrekt. Dat zorgt voor een groot gat in de begroting. Het zou beter zijn als de gemeente die rol op zich neemt.” Donderdagavond gaat de politiek in discussie over het businessplan en de bijbehorende subsidieverhoging. “We hopen dat ze het vertrouwen in het Cultuurcentrum en ons team uitspreken. We willen een dorp zijn met een geweldig theater, want dat verdient Deurne”, besluit Van Kalken.

Uit de krant