De partij Soprano in Ripieno zal ook ditmaal worden uitgevoerd door zangers uit Deurne, hier te zien tijdens een repetitie.
De partij Soprano in Ripieno zal ook ditmaal worden uitgevoerd door zangers uit Deurne, hier te zien tijdens een repetitie.

Matthäus-Passion komt na drie jaar weer naar de Sint Willibrorduskerk

Algemeen 175 keer gelezen

DEURNE - In de Sint Willibrorduskerk in Deurne is op 10 april op Palmzondag om 14:30 uur voor de tweede keer een uitvoering van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach te horen. Het muzikale spektakel is ook ditmaal voorzien van een Deurnes tintje.   

De Matthäus-Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus met behulp van twee orkesten en twee zangkoren. In het muziekstuk is een grote rol weggelegd voor de evangelist, een tenor die het verhaal vertelt. Eigenlijk kan je de Matthäus-Passion vergelijken met een hoorspel, waarin verschillende stemmen de personages vertolken. Het duurde relatief lang voordat de Matthäus-Passion de wereld veroverde. Het muziekstuk werd al in 1727 gecomponeerd. 

De eerste uitvoering was vermoedelijk twee jaar later op Goede Vrijdag in de Thomaskirche in Leipzig. Bach was in het begin niet tevreden en daarom bracht hij wijzigingen aan. De versie uit 1736 wordt door kenners gezien als de eindversie van de Duitser. In Nederland is de Matthäus Passion inmiddels traditie. “Dit is denk ik vooral aan de Nederlandse dirigent Willem Mengelberg te danken”, vertelt Bert Augustus. De organist is één van de organisatoren van het muziekspektakel. 

“Mengelberg moderniseerde de Matthäus-Passion en begon rond 1900 met grootschalige bombastische uitvoeringen”, vult medeorganisator Jan Casper van Beek aan. In Deurne wordt het muziekstuk gespeeld door het Amsterdamse Barok Ensemble Eik en Linde, het Eik en Lindekoor en solisten. Het geheel wordt voorzien van een lokaal tintje, want de partij Soprano in Ripieno zal ook ditmaal worden uitgevoerd door zangers uit Deurne. De algehele leiding is in handen van Henk Verhoef. 

Ook voor bezoekers die niet zo vaak klassieke muziek beluisteren is een bezoek aan de kerk een aanrader. “De Matthäus Passion is erg toegankelijk. Barok was vroeger dansmuziek”, vertelt Augstus. Dat het concert gespeeld wordt op authentieke instrumenten of kopieën daarvan maakt het geheel extra bijzonder. “Het is sowieso een aangrijpend verhaal en dan ook nog die prachtige muziek, dat maakt het helemaal af”, besluit Van Beek. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site van het Cultuurcentrum en www.willibrorduskerkdeurne.nl/concerten. Voor diegenen die liever niet digitaal reserveren, wordt verwezen naar het telefoonnummer van het Cultuurcentrum: 0493 38 38 78. De kaartverkoop sluit op donderdag 7 april. Op de dag van de uitvoering zullen resterende kaarten vanaf 14.00 uur verkrijgbaar zijn bij de ingang van de Willibrorduskerk.

Uit de krant