Komende zomer zullen de bomen bij Holtens Molen waarschijnlijk gekapt worden. (Foto: Hein van Bakel)
Komende zomer zullen de bomen bij Holtens Molen waarschijnlijk gekapt worden. (Foto: Hein van Bakel)

Stichting Boombelijd wil kap van eikenbomen voorkomen

Algemeen 296 keer gelezen

DEURNE - Holtens Molen, stichting Boombelijd en buurtbewoners steggelen al meer dan twee jaar over de kap van ongeveer twintig eikenbomen aan de Veldweg in Deurne. Een petitie tegen het omzagen van de bomen is intussen al meer dan vijfhonderd keer ondertekend. Toch is de gemeente voornemens om een einde te maken aan de rij 40-jarige eikenbomen.

Het verdwijnen van de bomen moet de recreatieve molen beter laten renderen. Hoewel de kapvergunning nog niet officieel is aangevraagd laat de gemeente weten dat het de intentie heeft om goedkeuring te geven voor de kap. Dit is tegen het zere been van voorzitter Joop van Hout van stichting Boombelijd. Hij betreurt de gehele gang van zaken en diende namens de stichting een zienswijze in om hun bezorgdheid kenbaar te maken. 

Verkeerde uitkomst

“Feitelijk is het voornemen tot het verlenen van een kapvergunning de verkeerde uitkomst na twee jaar talmen en dralen tussen wethouder, Molenstichting en stichting Boombelijd. Wij zijn fel tegen de kap, de Wijkraad Heiakker wijst in meerderheid de bomenkap af en vele Deurnese inwoners hebben hun afschuw geuit tegen weer een kap in hun dorp of wijk.” Ook een rondgang door de wijk leverde volgens hem veel negatieve reacties onder inwoners op. 

Advies

Van Hout vindt dat er nu een verkeerde beslissing wordt genomen, zeker omdat de wethouder eerder zou hebben gezegd dat het advies van de wijkraad en Boombelijd leidend zou zijn. Ook hekelt hij dat er geen deugdelijk onderzoek gedaan is of het verdwijnen van de bomen de molen daadwerkelijk beter zal laten renderen. “De molen functioneert nu niet zoals die zou moeten. De wind wordt weggehouden door een aantal bomen. Dit blijkt ook uit onderzoek van Stichting Hollandse Molen, een landelijke instantie die gaat over molens”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Ook de Monumentencommissie heeft onderzoek gedaan en gaf groen licht voor de kap. Van Hout kan moeilijk leven met de uitkomsten van deze onderzoeken. “Dit is een beetje zoals ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend”’. Van Hout pleit voor een verantwoord onafhankelijk onderzoek. “Anders valt er geen zinnig woord te zeggen over de kap van de bomen en hoe de molen zich hierna gedraagt.” Volgens het kapbeleid van de gemeente Deurne mag er niet gekapt worden, mits dit een zwaarwegend belang dient. “En dat is hierbij het geval vanwege de cultuurhistorie. Het bestaan van de molen komt zonder de kap in het gedrang”, aldus de woordvoerder van de gemeente. “Het behoud van de molen hangt samen met de werking van de molen. Het college heeft een afweging gemaakt en heeft besloten dat er een dermate maatschappelijk belang is dat bomen ervoor zouden mogen wijken.” 

Verplichting

De gemeente heeft zichzelf de verplichting opgelegd dat het bomenbestand gelijk moet blijven. Daarom wordt er een gelijk aantal nieuwe bomen geplant. De precieze invulling hiervan moet voor de kap die waarschijnlijk aankomende zomer plaatsvindt duidelijk zijn. “We gaan als gemeente nu samen met Holtens Molen een plan maken en stichting Boombelijd gaan we erbij betrekken.” De gemeente benadrukt dat er nog geen kapvergunning aangevraagd is. “Zodra dit wel het geval is dan kunnen wij bezwaar maken. Deurne heeft altijd de mond vol over wat voor groene gemeente wij hebben, maar ze gaan wel erg snel over op het kappen van bomen. Wellicht dat we over veertig jaar weer wat extra bomen hebben”, besluit Van Hout cynisch. 

Uit de krant